U UKRAJINI ESKALACIJA OTMICA I ZASTRAŠIVANJA? Rusi navodno žele da rat završi do 9. svibnja, evo zašto

Foto: Guliver Image/ REUTERS/Alexander Ermochenko/ilustracija

Već 30 dana traje ruska invazija na Ukrajinu, a rat ne prestaje. Mariupolj je u teškoj situaciji jer ljudi više nemaju hrane, a još je teže jer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne može dopremiti lijekove u taj grad.

Rusija optužuje NATO da se naoružavanjem Ukrajine želi pokazati da se rat nastavlja i dalje.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da se uvode nove sankcije za više od 400 pojedinaca i entiteta. Čelnici G7 upozorili su Rusiju da ne koristi kemijsko, biološko ili nuklearno oružje.

Ukrajinci se pritvaraju i nestaju u područjima pod ruskom kontrolom, rečeno je iz Ujedinjenih naroda (UN) za BBC.

Iz te je organizacije potvrđeno najmanje 36 slučajeva zatočenja civila, a obitelji često nisu imale bilo kakve informacije o sudbini zarobljenih.Ukrajinci strahuju od eskalacije kampanje otmica i zastrašivanja, dok se Rusija bori da uspostavi kontrolu nad gradovima koje zauzima.

No, iz Rusije stiže nova vijest, a to je da se njihovoj vojsci govori kako rat mora završiti do 9. svibnja, na dan kada se u Rusiji slavi dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, britansko Ministarstvo obrane u svom posljednjem izvješću navodi kako su borbene snage Ukrajine pokrenule napade na visokovrijedne mete u područjima koje trenutno drže Rusi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI