Debitant Alen Poljak nakon Čoje osvojio i 302. Alku

Ivo Cagalj/PIXSELL

U tri utrke ukupno je skupio sedam punata, i tako za punat nadmašio Kristijana Bikića i Denisa Gugića.

Alen Poljak slavodobitnik je 302. Sinjske Alke. Debitant Poljak tako je nakon jučerašnje Čoje u svom prvom nastupu pobijedio i na Alci. U tri utrke ukupno je skupio sedam punata, i tako za punat nadmašio Kristijana Bikića i Denisa Gugića.

Podsjetimo, danas se u Sinju trčala 302. Alka – viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.  Natjecanju je nazočila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te brojni dužnosnici i gosti.

“Neka pobijedi najbolji, oko sokolovo i čvrsta desnica”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je prije početka Alke posjetila crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske i prošetala središtem Sinja. U Sinj je stigao i Božo Petrov koji je dio djetinjstva proživio u Sinju. Kazao je kako u Sinj nije došao skupljati političke bodove. Na Alku je došao u društvu Mire Bulja, Sinjanina i bivšeg alkarskog momka.

Osim toga primijećeni su i general Ljubo Česić Rojs, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar branitelja Tomo Medved, premijer Andrej Plenković…

Podsjetimo, alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 konjanika alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova. Alkar u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m za najviše 12 sekundi, kopljem gađa središte željezne alke koja visi iznad trkališta na 3,32 metra. Svaki pogodak “u sridu” slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz “mačkule” – starinskog topa. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik. Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine do sljedeće ga Alke slave kao svojega najboljeg junaka i viteza.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI