U SUBOTU VRHUNAC VRUĆINE I TOPLINSKOG VALA: Dio Hrvatske će se potpuno zacrveniti, no u nedjelju bi moglo biti velikog iznenađenja

Novi toplinski val stigao je i u našu zemlju i posvuda će potrajati do subote, a poslije će u većini unutrašnjosti oslabjeti. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za cijelu Hrvatsku, ali, na sreću, vrućine neće biti ekstremne kao na zapadu Europe.

Crveni meteoalarm označen je za petak za Riječku regiju, odnosno za cijelu Istru i Kvarner i otoke, što je znak da će vremenski uvjeti biti izuzetno opasni. Za ostatak Hrvatske upaljen je narančasti meteolaram što označava pak ‘opasno vrijeme‘.

Do subote će se temperatura zraka u većem dijelu Hrvatske približiti dosadašnjim rekordima, a ponegdje možda biti i viša, glasi prognoza meteorologa Zorana Vakule za HRT.

Osim dnevne vrućine, i noći će biti toplije od dosadašnjih pa će se svježina sve manje osjećati, čak i u unutrašnjosti, gdje se također temperatura zraka mjestimice neće spuštati ispod 20 °C, osobito ne u većim gradovima.

Petak vruć

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, uz slab vjetar, te najnižu temperaturu zraka u noći i ujutro od 17 do 19 °C, a najviša popodnevna uglavnom 37 ili 38 °C.



Barem malo noćno osvježenje osjećat će se i u središnjoj Hrvatskoj, iako se temperatura mjestimice vjerojatno neće spuštati ispod 20 °C, osobito ne u središtu Zagreba. Već tijekom sunčanog dopodneva u mnogim mjestima vruće, a za također stabilnog poslijepodneva i oko 36 °C!

Sunčano i iznadprosječno toplo bit će i u gorju. Još veća vrućina – i oko 37 °C – na sjevernom Jadranu, gdje će ujutro puhati mjestimice jaka bura, uglavnom podno Velebita.

Na vedrom srednjem Jadranu mirnije, popodne uz samo ponegdje umjeren maestral, te uz more mirno ili malo valovito, temperature uglavnom od 24 do 27 °C, dok će se u hladu meteoroloških postaja mjeriti za oko 10 °C više. U unutrašnjosti Dalmacije vjerojatno čak i 39 °C! No barem noć u dijelu unutrašnjosti neće biti topla.

Podjednako i na jugu Hrvatske – ujutro od 22 do 25 °C, a tijekom vedrog dana sa smorcem od 34 do 39 °C.

Sa subote na nedjelju nevrijeme

U subotu će većinom biti još toplije nego u petak, uz temperaturu zraka blizu rekordne, ponegdje možda čak i višu. I pritom sve nestabilnije – prema kraju subote samo u sjevernijim krajevima unutrašnjosti, a u manje vruću nedjelju i u južnijima će se povećati vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. No, već u sunčani ponedjeljak opet toplije. Srećom za mnoge u unutrašnjosti – slabije nego ovo u subotu.

I na Jadranu će se u subotu dodatno povećati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. I potrajati! Bit će pretežno sunčano, na sjevernom Jadranu uz prolazno i lokalno jaku buru u nedjelju.

Najtopliji je jučer bio Knin s 38°C stupnjeva, a tek stupanj manje izmjereno je u Imotskom i Županji. U Osijeku, Pazinu i Slavonskom Brodu bilo je 36°C, a 35°C u Zagrebu. Na vrhuncu toplinskog vala najviša temperatura bit će većinom između 36 i 40 Celzijevih stupnjeva.

Uz vrućinu vlada i suša koja nije zaobišla Slavoniju, a u kojoj još ima dovoljno pitke vode.

U pripravnosti su i vatrogasci, koji ove sezone imaju dvostruko više posla, a mnogo više posla imaju i hitne službe jer unatoč upozorenjima, brojni ne paze, a vrhunac ovog vala tek je pred nama, piše HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI