U SPLITU UHVAĆENI PREVARANTI: Starcima ‘opelješili‘ oko 180 tisuća kuna, original je način na koji su zametali trag

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dvojica državljana Sjeverne Makedonije, 76-godišnjak i 68-godišnjak, tijekom kolovoza i rujna, na području Splita, Trogira i Primoštena počinili su pet kaznenih djela prijevare. Obojica su uhićena na području splitskog kvarta Blatine.

Sumnja se da su napravili materijalnu štetu od 200 tisuća kuna, doznaje se u splitskoj policiji.

Prilazili su starijim osoba, praveći se da se ne poznaju te da trebaju pomoć prilikom prevođenja, objašnjavaju u policiji. Nakon ostvarivanja prvoga kontakta s oštećenim, jedan od njih bi, prikazujući trenutnu tešku životnu situaciju, ponudio lažni zlatni sat oštećenima na prodaju po nižoj cijeni od cijene za koju bi spomenuti dvojac govorio da vrijedi, jer mu trebaju novčanice s potvrdom iz banke jer kod sebe ima novac za koji nema potvrdu iz banke.

“Kada bi oštećeni donijeli novac i predali ga, spomenuti bi oštećenima, zbog stvaranja osjećaja sigurnosti, prikazivali kako u torbicu stavljaju kuvertu sa svojim novcem, za koji nemaju potvrdu iz banke, koju bi, dok oštećeni ne gledaju, zamijenili s drugom kuvertom bez novca te bi torbicu potom zaključali lokotom i predavali oštećenima. U ruci bi im ostavili lažni zlatni sat”, kaže Jerko Kurevija iz splitske policije.

Dodao je da su dvojica Makedonaca počinila tešku krađu kada su na području Dubrovnika prilikom prevare oštećenom, koji je posumnjao u istinitost njihove priče, istrgnuli novčani iznos iz ruke te se udaljili u nepoznatom pravcu. Procijenjena materijalna šteta počinjena tim kaznenim djelima se procjenjuje na oko 200 tisuća kuna.



Uspješna rad rad splitske policije najbolje ilustrira činjenica da je, tijekom kriminalističke obrade nakon uhićenja, otkriveno da su za njim raspisane čak tri međunarodne Interpolove tjeralice, i to iz Slovenije, Austrije i Makedonije.

Policijskim istražiteljima tih zemalja uspješno je izmicao, uz ostalo i zato što je čak otkinuo dio jagodice kažiprsta kako bi otežao identifikaciju otisaka prstiju, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom kriminalističkog istraživanja pretraženo je osobno vozilo i stan na području Omiša koji je koristio osumnjičeni dvojac i tom je prilikom pronađen veći novčani iznos, više lažnih zlatnih satova te više lokota.

Zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela prevare i kaznenog djela teške krađe uz kaznenu prijavu 76-godišnjak i 68-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI