U SPLITU NOVA POLITIČKA KRIZA: HDZ bojkotira raspuštujuću sjednicu Gradskog vijeća? Prva anketa među biračima Puljku dala vjetar u leđa

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Danas bi se nakon ostavki što si neki dan svoje ostavke podnijeli vijećnici SDP-a i HDZ-a u Gradskom vijeću Splita trebalo raspustiti samo vijeće i krenula bi predizborna kampanja koja u gradu pod Marjanom već i traje.

No prema zadnjim informacijama koje je dao predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Jakov Prkić kako nije isključeno da za danas sazvana sjednica neće imati kvorum, a predsjednik splitskoga HDZ-a Vice Mihanović izjavio je da devet vijećnika te stranke više neće sudjelovati u radu tog vijeća.

“Ako ne bude kvoruma, onda meni ostaje mogućnost da u roku od osam dana pokušam još jednom sazvati sjednicu Vijeća, ali nije nužno da koristim tu mogućnost”- rekao je Prkić, inače član stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Po njegovim riječima, ako se ne održi sjednica Gradskog vijeća, a nakon toga uslijede ostavke natpolovične većine vijećnika, to jest njih 16 od ukupno 31 vijećnika, o tome se izvješćuje Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje je ovlašteno donijeti odluku o raspuštanju GV-a i odluku o izvanrednim izborima za to vijeće.

Ako ne bude kvoruma i ne uslijedi ostavka minimalno 16 vijećnika, postoji mogućnost da se u roku od osam dana ponovno pokuša sazvati sjednica Gradskog vijeća. Ako se u tome uspije i ako nakon nje uslijedi ostavka najmanje 16  vijećnika, o tome se opet izvješćuje Ministarstvo uprave, koje raspušta Gradsko vijeće i donosi odluku o novim izborima.



Međutim, ako i drugi pokušaj sazivanja Vijeća bude neuspješan (bez kvoruma) te ako i tada ne uslijede ostavke minimalno natpolovične većina vijećnika, više se ne saziva sjednica GV-a, nego se čeka da broj ostavki vijećnika dostigne natpolovičnu većinu kako bi Vlada mogla donijeti odluku o novim izborima, rekao je Prkić.

Dodao je kako stranke čiji vijećnici daju ostavke trebaju dati izjavu da za njih neće predlagati zamjenske vijećnike koji bi se mogli angažirati i formirati kvorum, što bi onemogućilo raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora.

Prva anketa o popularnosti daje prednost Ivici Puljku

Split se priprema za nove izbore nakon političke bure i ostavki Ivice Puljka i Bojana Ivoševića. Zasad su svoju kandidaturu za gradonačelnika istaknuli Ivica Puljak iz Centra, Željko Kerum iz Hrvatske  građanske stranke, Davor Matijević iz SDP-a, nestranački kandidat HDZ-a Zoran Đogaš i nezavisni Ante Franić.

A uoči izbora u prvoj predizbornoj anketi koju je agencija Ipsos napravila za stranku Centar, Ivica Puljak ima značajnu prednost nad svojim protukandidatima. Dojučerašnji gradonačelnik osvaja 41% glasova, dok je na drugom mjestu HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš. Njega bi izabralo 23% ispitanika. Na trećem mjestu je Željko Kerum (HGS) koji bi po anketi imao 10% glasova, a Josip Markotić (Most), Ante Franić (nezavisni) i Jakov Prkić (Pametno) po 5%. Iako se Markotić i Prkić još nisu ni izjasnili oko same kandidature.

Po trenutnim preferencijama birača u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ušli bi Ivica Puljak i Zoran Đogaš, a u drugom krugu bi pobijedio Ivica Puljak. Puljak bi u tom slučaju osvojio 57% glasova, a Đogaš 37%.

U rezultatima ankete se navodi i da građani Splita imaju visoku motivaciju izlaska na nove lokalne izbore. Njih 60% bi sigurno izašlo na izbore, a dodatnih 24% bi vjerojatno glasalo. Samo 10% ispitanih je reklo da sigurno neće izaći na izbore.

I na izborima za Gradsko vijeće Centar ima prednost ispred HDZ-a, a još 4 liste mogu očekivati prelazak izbornog praga. Centar bi prema anketi dobio 11 mandata, HDZ 8, Most, HGS, SDP i Pametno-Možemo po 3.

Za većinu u vijeću je potrebno 16 mandata pa bi Puljku za koaliciju umjesto dosadašnje četiri stranke ovaj put bile dovoljne samo dvije.

Najvišu razinu pozitivnog dojma građani imaju prema Ivici Puljku, pokazuju rezultati ankete. Pozitivan dojam o Puljku ima 60% ispitanih, a negativan njih 33%. Stavovi o njegovom zamjeniku Bojanu Ivoševiću su podijeljeni. Pozitivan stav prema njemu ima 39% ispitanih, a negativan 41%.

Zorana Đogaša, nestranačkog kandidata HDZ-a, veliki dio ispitanih ne poznaje. 42% ispitanih kaže da nije nikad čulo za njega, a dodatnih 20% nije odgovorilo na pitanje. Pozitivan dojam o Đogašu ima 38% ispitanih, negativan 10%.

Anketa je provedena u travnju na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem na području Splita.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI