U SPLITSKOM HDZ-U VRIJE, BIRAJU NOVOG ČELNIKA: Nikad više kandidata želi u vruću fotelju! Plenković se od svega potpuno distancirao

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Ako je u nekoj stranačkoj organizaciji vladajuće stranke u proteklom periodu bilo burno to je zasigurno splitski ogranak koji će u nedjelju dobiti novog stranačkog čelnika. Također svima je jasno da je splitski HDZ od nekad najmoćnije podružnice u Hrvatskoj postao marginalno sjecište političkih interesa s akterima iz drugog ili trećeg ešalona.

Splitski HDZ-ovci njih nešto više od 5300 birat će novog čelnika po sistemu “jedan član, jedan glas”. Još od ponovljenih izbora u Splitu na kojima je pobjedu odnio kandidat Centra Ivica Puljak u poraženom HDZ-u progovara se o unutarstranačkoj čistki i oporavku. Stranka se trenutno nalazi u strahovito jakom kadrovskom deficitu, a politički vrh u Zagrebu zahtijeva odmicanje od isluženih starih kadrova i duboku transformaciju.

Kao što je poznato, nakon tih izbora s pozicije šefa splitskog HDZ-a odstupio je nesuđeni gradonačelnik Vice Mihanović čija je epizoda na čelu splitskog HDZ-a time neslavno završila. Već i sama njegova kandidatura za prvog čovjeka grada pod Marjanom ispred HDZ-a izazvala je brojne reakcije jer je bio pod žestokim udarom zbog ‘afere’ doktorat oko kojeg su postojale ozbiljne sumnje da je plagiran. Sve je to predstavljalo veliki uteg za stranku.

On je najprije izgubio na redovnim izborima od Ivice Puljka da bi se na izvanrednim izborima kao HDZ-ov kandidat pojavio, kažu osobni izbor Andreja Plenkovića Zoran Đogaš.

Ni taj premijerov izbor nije baš dočekan s nekim prevelikim oduševljenjem, a što se na kraju i pokazalo točnim jer je nestranački kandidat Đogaš ostao potpuno potučen na izborima.Plenković je pokušao preuzeti kontrolu nad tom stranačkom organizacijom u kojoj sve konce vuku kadrovi HDZ-ova dalmatinskog šefa Ante Sanadera, s kojim Plenković nije u dobrim odnosima još otkako ga je neuspješno pokušavao umiroviti. A upravo je tvrde dobro upućeni u zbivanja u stranci, Vice Mihanović bio izbor Ante Sanadera. No iako je na kraju kandidaturu istaknulo nikad više kandidata, njih četvero, niti jedan nije osobni izbor Andreja Plenkovića za čelnika splitskog ogranka. U utrku za povjerenje članstva ušli su tako direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta, Andrija Čaljkušić, gradski vijećnik Jakša Balov i Enco Kovačević.

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Plenković je pak imao neke favorite, a među njima se pojavilo i jedno zvučno ime, ono Nenada Periša, oca tragično stradalog Mateja Periša za kojim je mjesecima nakon nestanka u Beogradu tragala cijela regija. Nije tajna da se i tada, u jeku svoje najveće životne tragedije, Periš čuo s premijerom Plenkovićem, s kojim je i danas u korektnim odnosima. Plenković je vjerovao da je Periš taj koji može preuzeti stranku i na idućim izborima za gradonačelnika dobiti širu podršku Splićana.

No Periš je na kraju od svega odustao te se Plenković nakon toga potpuno distancirao od stranačkih izbora u splitskoj organizaciji stranke očito poučen iskustvom izborom nestranačkog kandidata Đogaša na prijevremenim izborima, a što je završilo neslavno i s potpunim debaklom i teškim porazom.

Foto: Cropix

Dugogodišnji šef Županijskog odbora i aktualni politički tajnik stranke, Ante Sanader, stao je pak uz Tomislava Šutu, direktora splitskog “Vodovoda i kanalizacije”.

Za njega se govorilo da je čovjek Ante Sanadera. Podršku Šuti daje i donedavni šef stranačke organizacije Vice Mihanović, a u tom je društvu i Puljkov nasljednik na funkciji gradonačelnika Andro Krstulović Opara.

S druge strane ako ste se pak pitali gdje je nestao još jedan bivši čelnik splitske organizacije stranke Petar Škorić, on se u ovim stranačkim igrama opredijelio za podršku Andriji Čaljkušiću. Zna se da pripada konzervativnijoj struji u stranci i već je bio zapažen po kritici predsjednika stranke i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. 

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Više struja u HDZ-u pokušalo se dogovoriti oko zajedničkog kandidata, no bez uspjeha. Kao kandidat se spominjao i liječnik dr. Vide Popović, ali on je prvi ispao iz svih kombinacija. U posljednje vrijeme kao moguća kandidatkinja nekoliko HDZ-ovih struja predložena je Ivana Relata, no ni od toga na koncu nije bilo ništa te se ona priklonila i dala podršku Andriji Čaljkušiću. 

Tomislav Šuta, prema unutarstranačkim izvorima, ima najviše šansi da zasjedne na čelo HDZ-a, a prvi mu je izazivač Čaljkušić. Balova i Kovačevića vidi se kao samostalne strijelce.

“Koga god mi izabrali, teško da će se i jedan od ovih kandidata moći suprotstaviti Puljku na idućim izborima. Ipak se radi o ne baš poznatim političkim imenima izvan HDZ-a da bi zadobili šire povjerenje građana, a bez toga nema vlasti. Jedino nas nekom krupnom pogreškom ili aferom može spasiti sam Puljak”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju jedan od članova stranačkog ogranka.

Što će donijeti izbori za splitski HDZ i u kojem i kakvom će smjeru krenuti znat će se u večernjim satima nedjelje, a zasigurno će svoj odjek imati i u Zagrebu u središnjici stranke.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI