U SPLITSKOM HDZ-u GORI I SVI SU NA NOGAMA! Uhićenja digla stranku na noge: Spominje se jedan kapitalac! Što Plenković ima s time?

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon Zagreba, policija, PNUSKOK i USKOK počeli su “češljati”  i drugi najveći hrvatski,  Split pa su tako u sklopu posljednje antikorupcijske akcije upali u splitsku Gradsku upravu, gdje su uhitili 12 osoba.

Privedeni su povezani s građevinskim malverzacijama, davanjem i primanjem mita oko izdavanja dozvola za gradnju objekata na splitskom području, a sve u sklopu nastavka kriminalističkog istraživanja koje je policija provodila nad nizom osoba još prije dvije godine.

Među uhićenicima su spotakli poduzetnici, arhitekti, ali i djelatnici gradskih tijela, a upućeni tvrde kako se i oko ovih uhićenja razvijaju razne teorija. Prva kaže kako su uhićenja krenula zato što je s čela Splita maknut HDZ pa vuku paralele sa Zagrebom gdje je pokojnom Bandiću godinama upravo vladajuća stranka čuvala leđa. Neki pak vjeruju kako su uhićenja u Splitu uvertira u unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci.


U splitskom HDZ-u su uvjereni kako prethodnik Ivice Puljka, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, s ovom aferom nema nikakve veze. Također podsjećaju kako u splitskoj gradskoj upravi uglavnom sjede kadrovi šefa splitsko-dalmatinskog HDZ-a kojim ravna Ante Sanader, čiji je kadar i prvi čovjek splitske organizacije Vice Mihanović koji je na lokalnim izborima poražen od Puljka. Podsjeća se kako je Sanaderov kadar i ravnatelj splitskog doma za starije Ivan Škaričić te da takvih kadrova ima na pretek na svim razinama vlasti u Dalmaciji. Dio naših sugovornika iz splitskog HDZ-a uvjeren je kako se ovim uhićenjima iz vrha stranke šalje poruka Anti Sanaderu da se povuče bez otpora, dok drugi dio vjeruje kako je ovo Sanaderova osveta Plenkoviću koji ga misli eliminirati i zagospodariti dalmatinskim HDZ-om u kojem je ovaj godinama “bog i batina”.

Istražitelji s kojima smo razgovarali utjecaj politike na ovu priču odbacuju pa kažu da će novih uhićenja biti kada i ako za njih bude potrebe, budući da oni sa svojim poslom još nisu ni izbliza gotovi. Kako bi i bili kada je sada na redu opsežno ispitivanje osumnjičenika, a nakon toga se donosi odluka o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.Podsjetimo, na popisu privedenih našao se voditelj odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja Boris Marelja, viša savjetnica u istom odsjeku Ljiljana Poletti Kopešić te viša savjetnica u Upravnom odjelu za prostorno uređenje Lada Pocrnić Mladić.

Spominje se i kontroverzni Kerum
Zbog privođenja bivšeg HGS-ove vijećnice Danijele Špalj neki ovu priču povezuju čak i sa Željkom Kerumom, međutim, najzvučnija imena koja su pala zasigurno su ona Ivana i Zvonka Kotarca, poznatih splitskih poduzetnika, čije je privođenje šokiralo ondašnju javnost. Sa Sanaderom pak povezuju požarnog inspektora civilne zaštite Marija Jukića, no za to dakako nema potvrde. Dodajmo kako su privedeni i arhitekti Emil Šverko, Neno Kezić i Neven Mladinić, suprug također privedene Lade Pocrnić Mladinić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI