U SKLOPU VLADINOG PAKETA MJERA: Evo koji će proizvodi imati niži PDV

Ilustracija

Kako bi se ublažio udar poskupljenja na džepove građana, Vlada je nedavno donijela paket mjera, a jedna od najznačajnijih je snižavanje PDV-a. To bi se trebalo osjetiti na cijenama niza proizvoda i usluga kojima se snižava PDV.

Neki trgovački lanci već su snizili cijene na proizvode na koje se snižava PDV, i prije nego što odluka o nižem PDV-u stupa na snagu.

Unatoč poskupljenjima od 1. travnja, PDV će pasti s 25 na 5 posto na maslac i margarin. S 25 na 5 posto smanjuje se i PDV na isporuku prirodnog plina i ta će se stopa primjenjivati od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. S 25 posto na 5 posto snižava se i PDV za ulaznice na sportska događanja natjecateljskog ili revijalnog karaktera, kao za kulturna događanja.

U drugoj skupini su proizvodi i dobra kojima se PDV spušta s 25 na 13 posto i u tu kategoriju spadaju proizvodi koji se smatraju “menstrualnim potrepštinama”, a to su higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk.

Uz navedeno, PDV će se s 25 na 13 posto smanjiti i ogrjevnom drvu, peletima, briketima i sječki. U istom postotku smanjit će se PDV na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica.A s 13 na 5 posto pada PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, zatim na jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla.

Toliko se snizuje i PDV na isporuku živih životinja – goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, kao i za isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, prenosi RRiF.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV za isporuku svježih ili rashlađenih kobasica ali i za živu ili rashlađenu ribu, potom mekušce, rakove poput jastoga, hlapova, škampa i kozica, potom i za svježe ili rashlađeno povrće, korijene, gomolje, svježe i suho voće i orašaste plodove te za jaja.

I poljoprivrednici ćedoći na svoje jer se 13 na 5 posto snižava PDV na sadnice i sjemenje, potom na gnojiva i pesticide te druge agrokemijske proizvode te na proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI