U SARAJEVU ODRŽAVA TREĆA PARADA PONOSA: Sve je prošlo bez incidenata

Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Ilustracija

U Sarajevu se u subotu održala povorka ponosa čiji je cilj promovirati prava i slobode LGBT osoba.

Povorka je okupila stotine sudionika dok je nekoliko desetaka protuprosvjednika istodobno demonstriralo protiv njihova okupljanja.

Sve to pratile su jake policijske snage tako da nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

Povorci ponosa organizirana je pod motom “Otpor sa margine”, a pridružili su se američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, britanski veleposlanik Matthew Field te šef Delegacije Europske unije Johann Sattler.

Također su došli dužnosnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Naše stranke (NS) te predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto.



Svi sudionici na ulazu morali su pokazati jedno od sljedećeg: negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 24 sata, potvrdu o preboljenoj COVID-19 zarazi koja nije starija od šest mjeseci, potvrdu o primljenom cjepivu koja nije starija od 14 dana ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi.

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je prosvjed protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbijki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Povorka ponosa predstavlja njihov vid borbe protiv sveprisutnog nasilja. Povorkom zahtijevaju jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Prva povorka ponosa u Sarajevu je održana u rujnu 2019. godine, na njoj se okupilo nekoliko tisuća ljudi i sve je prošlo bez incidenta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI