U SABORU ŽESTOK VERBALNI SUKOB IZMEĐU GRMOJE I ZEKANOVIĆA: ‘Nisam ga spomenuo, rekao sam samo da glupani brane HDZ’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nastavlja se 12. sjednica Hrvatskoga sabora, zastupnici će raspraviti izmjene 60-ak zakona potrebne za uvođenje eura te Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu kojemu je Vlada dala negativno mišljenje, odnosno ocijenila da nije zadovoljavajuće.

Sjednica je počela iznošenjem slobodnih stajališta, a odmah su počele frcati iskre.

Prvi na redu bio je Hrvoje Zekanović, odnedavno član vladajuće većine i Hrvatske demokršćanske stranke, koji se osvrnuo na govor ruskog predsjednika Vladimira Putina, čije je obraćanje javnosti emitirano u srijedu ujutro.

Zekanović je pritom rekao:“Još jednom je zaprijetio Zapadu, Hrvatskoj, Europi i to nuklearnim oružjem. toga moramo biti svjesni. Zapovjedio je djelomičnu mobilizaciju, 300 tisuća vojnika planira poslati na nama prijateljsku saveznicu Ukrajinu. Opasno je što je najavio četiri odvojena referenduma vezano uz priključenje Rusiji”.

“Mi Hrvati smo odabrali svoje saveznike, moramo biti svjesni opasnosti s istoka. Moram spomenuti neke stvari koje nisu tako dobre, neki zastupnici su htjeli staviti veto na ulazak Švedske i Finske u NATO, Raspudić je bio glavni protagonist”, rekao je novi član vladajuće većine.Potom je komentirao aferu u INA-i: “Prije nekoliko tjedana se dogodila afera, nema tu političke odgovornosti, kriminalac je sam za sebe, oni koji traže političku odgovornost nisu je spremni dati, pitam SDP postoji li politička odgovornost za njihovu stranku za istu tu Inu, kada je Linić prodao Bijele noći”.

Nakon toga je novi član Hrvatske demokršćanske stranke optužio Most i Božu Petrova da su inzistirali na arbitraži.

Nakon HSLS-ova Darka Klasića, koji je upozorio na stanje u vojsci, za govornicu je došao Mostovac Nikola Grmoja i potaknuo svađu: “Znate što je najgore za HDZ? Glupani ih brane, to je pogubno. Imali smo jednog glupana koji je napao Petrova zbog inzistiranja na nastavku arbitraže, pokazat ću izjavu”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ga je prekinuo jer je Hrvoja Zekanovića, ne imenujući ga, nazvao glupanom.

“Nisam ga spomenuo, rekao sam samo da glupani brane HDZ”, odvratio je Grmoja te krenuo citirati izjave Andreja Plenkovića o INA-i i MOL-u, tvrdeći da je Plenković rekao da podržava nastavak arbitraže.

U tom trenutku je Grmoja zaurlao kako “kada neinformirani pričaju o nekim temama dogodi se loša stvar za HDZ. Karamarko je nudio nagodbu s MOL-om na 550 milijuna. Ne budite igrači MOL-a i mađaroni u hrvatskom Saboru. MOL nije dobio, imamo pravomoćnu presudu protiv Sanadera, Hernadija i ostalih. Vi ste veleizdajnici”.

Jandroković mu je nakon tog ispada dao i drugu opomenu, pa onda i treću, a u konačnici mu je uzeo pravo govora i izbacio ga iz Sabora.

“Bježi iz Sabora kao što je bježao pred Plenkovićem, i od smaka svijeta sa svojom obitelji u Alpe, ako se zaletim prema vama neće biti Pupovca da vas zaštiti kao prošli put od Plenkovića”, na to se javio Zekanović provocirajući i prijeteći Grmoji.

Zatim mu je Grmoja odgovorio iz klupe: “Pozivam Zekankovića i hrabre hajduke iz HDZ-a da dođu ovdje, čekam vas”.  To je rezultiralo time da mu je određena zabrana i sutrašnjeg sudjelovanja na sjednici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI