U PODMORJU KOD BARBATA NA OTOKU RABU PRONAĐENA PERISKA! Mala ‘Mia’ dobila ime po arheologinji koja ju je uočila

Screenshot: YouTube

Iako se mislilo kako su sve nade potonule, ipak nije tako! U podmorju kod Barbata na otoku Rabu pronađena je živa periska te je odmah poduzeta akcija zaštite te strogo zaštićene školjke Sredozemnog i Jadranskog mora, objavili su iz županijske Javne ustanove “Priroda”.

Rabljanka Mia Rizner, arheologinja i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom dojavila je da je kod Barbata uočena potencijalno živa periska i dostavila snimke te je utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj periski.

Uvala u Barbatu je relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, pa postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja periske sidrima ili na neki drugi način. Zbog toga je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza.

Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s natpisom “Istraživanje u tijeku – ne dirati!”, a periska je dobila ime Mia, po arheologinji koja ju je uočila.

Iz JU “Priroda” ističu da se zbog masovnog pomora plemenite periske brojne institucije i stručnjaci intenzivno bave praćenjem stanja i provode aktivnosti kako bi se spriječilo njihovo izumiranje.Inače, sve hrvatske “morske” ustanove za zaštitu prirode uključene su u projekt “Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru”, kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koordinira Ministarstvo održivog razvoja i gospodarstva.

Podsjetimo, prošle godine pronađena je živa mala periska “Morana”, na kolektoru kod otoka Plavnika, koja uspješno raste i napreduje u akvarijskim uvjetima u Puli, a ove godine postavljen je zaštitni kavez za živu perisku i na Cresu.

Iz JU “Priroda” ističu da u Hrvatskoj ima svega 12 živih periski, i to najviše u Istri.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI