U petodnevnom posjetu: Plenković u Kini

screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je u radni posjet Narodnoj Republici Kini. Posjet započinje u Pekingu, gdje će održati niz sastanaka, s kineskim premijerom Li Keqiangom te drugim kineskim dužnosnicima i gospodarstvenicima.

Očekuje se potvrda dobrih odnosa i intenzivnog političkog dijaloga te razgovor o svim aspektima bilateralne suradnje, kao i suradnje u formatu Kina+16, s obzirom na to da će Hrvatska 2019. godine biti domaćin sljedećeg sastanka na kojemu će sudjelovati kineski premijer i šefovi država i vlada 16 srednjoeuropskih država.
Premijer Plenković susreo se s kineskim kolegom Li Keqiangom nekoliko puta u posljednje dvije godine, tijekom summita Kina+16 te na sastanku na vrhu ASEM-a (Europa i Azija) koji je održan u listopadu u Bruxellesu.

Iz Pekinga će 3. studenoga otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i poslovnih kontakata. Hangzhou je također poznat kao grad gdje je boravio i Marko Polo, koji ga je opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“.

Obići će također i obližnji most Hangzhou Bay, u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja će graditi Pelješki most. Riječ je o mostu dugačkom 36 kilometara.

Potom će otputovati u Šangaj, najvećoj trgovačkoj luci na svijetu, gdje će uz brojne svjetske lidere, zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, sudjelovati na otvorenju China International Import Expoa. Sajam omogućuje zemljama i regijama širom svijeta jačanje gospodarske suradnje i trgovine s Kinom.

Tijekom boravka u Šangaju, premijer Plenković sudjelovat će kao panelist na forumu „Trade & Innovation“, a otvorit će i Ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju.



Posjet Kini završit će sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora, a na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

U izaslanstvu predsjednika Vlade bit će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan Zadarske županije Božidar Longin, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Nacionalna koordinatorica za inicijativu Kina+16 Zdravka Bušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nataša Mikuš Žigman te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.

Uz predsjednika Vlade na China International Import Expou, na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta, sudjelovat će i izaslanstvo HGK zajedno s predstavnicima brojnih hrvatskih tvrtki.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI