U OSIJEKU VRIJE KAO U KOTLU: Anušić i Plenković nisu ti koji povlače konce! Sve iz pozadine vode potpuno drugi igrači

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Vladajuća stranka na političkoj sceni i ona koja u većini slučajeva prema izboru građana vodi u ovih 30 godina hrvatske države i demokracije našu zemlju (HDZ), trenutno i nije u nekoj bajnoj i blistavoj situaciji, ne vlada idila i mir prije ćemo reći da se radi o neveri.

Ni prvi od njih, premijer i predsjednik Vlade Andrej Plenković nema bezuvjetnu podršku u stranci. Nisu kao ni dosad imuni ni na afere koje se opet samo gomilaju i predstavljaju uteg za samu stranku i njeno vodstvo.

Sve više je nezadovoljnika u Plenkovićevoj blizini, a ako je suditi po zahlađenim odnosima sa sve većim brojem ministara, ni Plenković ne osjeća preveliko zadovoljstvo u svojoj poziciji te se po kuloarima postavlja pitanje kojim tempom i brzinom će se Plenković početi rješavati svojih najbližih suradnika, i onih kojih je izabrao da budu dio njegova tima od 5. srpnja prošle godine i izbora na kojima su uvjerljivo slavili nad ostalom političkom konkurencijom.

A gle čuda kotao u kojem najviše vrije je onaj na istoku Hrvatske, točnije u Osječko-baranjskoj županiji. Poznato je da HDZ otkad je Hrvatske u Slavoniji oduvijek ima veliki podršku no i to se s vremenom počelo malo mijenjati.

Bolje upućeni kažu da je najizraženija Plenkovićeva netrpeljivost prema aktualnoj ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak koja je u Vladu ušla u kvoti Ivana Anušića. Unatoč tome što je dočekana kao velika uzdanica i dobar kadar koji je trebao zamijeniti na toj funkciji dosta nepopularnog Marka Pavića, a prije njega još nepopularniju i aferama opterećenu Gabrijelu Žalac čini se da u tome o nepunih godinu dana nije previše uspjela.



Njezinim radom u Vladi Plenković nije ni malo zadovoljan, a Tramišak inače nosi titulu najmanje poznate ministrice u novoj Plenkovićevoj Vlaadi. To premijeru i daje za povod da bude nezadovoljan, ako se uzme u obzir da se cijeli njegov plan opstanka svodi na to da obećava novac iz fondova EU.

Taj novac nije samo tako lako dobiti već treba tu spretnosti i znanja, ali i provedba reformi koje Europska unija Hrvatskoj uvjetuje za dodjelu sredstava. Plenković bi tog novca zasigurno htio,ali reforme ne bi želio provesti. I tu mu onda dolazi pomalo neodlučna ministrica koja kako se priča previše dobro ne vodi ni svoje osobne financije, čini se da mnu to nije  baš previše po volji.

No prava Plenkovićeva meta je čini se zapravo politički mentor ministrice Tramišak, Ivan Anušić koji je kod premijera i inzistirao i lobirao za njen ulazak u Vladu. Čini se kako informacije koje cure kažu da je premijer Plenković prelomio te da ide u obračun s Anušićem.

Anušić je po ulasku u HDZ stekao reputaciju čovjeka s jako velikim apetitom za pozicijama, a često se u razgovorima i spominjalo da pretendira i na mjesto samog predsjednika stranke, odnosno na mjesto Andreja Plenkovića pa ne čudi da je privremena zanesenost Plenkovića, koji je tada dao zamah Anušićevom političkom uzletu  vjerojatno jer je u to vrijeme i sam bio tek novopridošli u HDZ-u. No, s vremenom prvobitna zanesenost Ivanom Anušićem prešla je očito u pravu netrpeljivost.

HDZ i njegovo vodstvo stalno u posljednje prema javnosti diktiraju i nameću priču o novom smjeru stranke, no čini se da to baš i nije tako i da je sve samo obična predstava. Kolo i igru čini se uz Plenkovićev blagoslov vode neki drugi, točnije stari igrači. Plijen se već dijeli a naravno da pogađate da je jedan od glavnih “igrača” sve prisutni i čovjek iz sjene Vladimir Šeks. On preko Branimira Glavaša radi sječu kadrova u Osječko – baranjskoj županiji pa su, kako je već poznato iza leđa Anušiću preko Upravnog vijeća Ljekarni Srce – Ljekarni Osječko- baranjske županije umjesto dotadašnjeg HDZ-ovog ravnatelja Ante Barukčića instalirali za novog ravnatelja te ustanove HDSSB-ovog Zlatka Pandžića.

No tu naravno kako kaže slogan iz reklame nije kraj.

Apetiti su kao i uvijek još i veći. Tako se šuška da kumuju i s Darkom Bajtom kojemu je prema nekim pričama obećan Unikom, osječko komunalno poduzeće. Priča se da bi Glavaš svoju pomoć Šeksu u slaganju kadrovskih križaljki mogao kapitalizirati i tako što mu je obećan HEP na čije čelo bi instalirao stranačkog kolegu svog Ivicu Petrovića.

A koliko vrije i koliko je atmosfera u HDZ-u na istoku Hrvatske naelektrizirana pokazuje i činjenica koju ističu dobri poznavatelji tamošnje političke scene, a koji kažu da Ivan Vrdoljak, čiji se HNS ne usudi samostalno izaći na lokalne izbore (jer bi vjerojatno doživio debakl) bez dogovora s Branimirom Glavašem gura Vladimira Šišljagića, direktnog oponenta HDZ-ovom Ivanu Radiću na lokalnim izborima u borbi za grad Osijek.

Tako da na kraju Ivan Radić ispada samo marioneta i pijun u rukama majstora koji se žele obračunati ponajprije s Ivanom Anušićem. Ako je za vjerovati kuloarskim pričama, šlag na tortu cijele ove političke priče dolazi na kraju,  pa tako u ostvarenju planova ove zgodne ekipe Šeks, Glavaš i Vrdoljak pomaže i Željko Biloš koji ne sjedi skrštenih ruku već svesrdno pomaže u prvom redu zbog svojih problema.

Podsjetit ćemo da je Biloš  osuđen na 4,5 godine zatvora jer je sa svojom nekadašnjom tvrtkom OLT zbog prolongacije poreznog duga državni proračun oštetio za 9,5 milijuna kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI