U NEW YORKU PRODANA LUKSUZNA TITOVA VILA: Tajne maršala skrivaju pozlaćeni prozori i stakla otporna na metke

Foto: Unsplash/Ilustracija

Jedna od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodala se za 50 milijuna dolara, potvrdio je za Klix.ba njujorški agent za nekretnine Tristan Harper.

Vilu je 1905. godine izgradio za 60.000 dolara njujorški broker Robert Livingston Beeckman, Jugoslavija ju je kupila 1946. godine za 300.000 dolara, da bi je koristio predsjednik FNRJ Josip Broz Tito, a ima 32 sobe, osam kupaonica i dva lifta, a dizajnirali su je isti ljudi koji su napravili nacrte za Grand Central Terminal u New Yorku.

Vila ima 20.000 kvadratnih metara i prozore otporne na metke koji su okrenuti prema Central Parku, a ugrađeni su u Titovo doba. U zgradi postoji i tajna soba, napravljena kao Faradayev kavez, u kojoj se moglo razgovarati bez rizika od prisluškivanja.

Jedna od najvećih agencija za posredovanje u nekretninama u SAD-u objavila je prodaju vile na Manhattanu u New Yorku za punu traženu cijenu od 50 milijuna dolara.

Prodavatelji su države nasljednice bivše SFRJ-u (BiH, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija), a vilu je kupila kompanija s adresom u New Yorku.



Tito je u spomenutoj vili ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih 1961. godine.

Agent koji je zaključio ovu “vrtoglavu” kupnju rekao je kako “će se nastaviti slavna povijest ovog imanja koje je nekada bilo u vlasništvu unuke potomka Corneliusa Vanderbilta, a kasnije lidera Jugoslavije Josipa Broza Tita”.

U vili je smještena stalna misija Srbije pri UN-u te toj zemlji pripada i najveći iznos od prodaje. U prosincu 2018. godine požar je skoro uništio rezidenciju i imovinu pa je povučena s tržišta.

Više od 100 njujorških vatrogasaca borilo se protiv vatrene stihije na Petoj aveniji, a požar je izbio na trećem katu oko 20.40 sati. Prilikom gašenja požara ozlijeđena su tri vatrogasca i jedan civil, a vatra je ugašena nakon sat vremena.

Tijekom pandemije je bila zatvorena i za pokazivanje potencijalnim kupcima.

Inače, zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

“Ovo je bio izazovan i zaista jedinstven posao koji je zahtijevao moja višestruka putovanja u balkanske zemlje, sastajući se sa visokim dužnosnicima vlade, uključujući jednog od njihovih predsjednika. Dogovor se nikada ne bi dogodio bez posvećenosti i odlučnosti”, zaključio je agent za nekretnine Tristan Harper.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI