U KNINU OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA OLUJE! U fokusu posvađani dvojac, emotivni Markač i Krila Oluje

Foto: Josko Ponos / CROPIX

U petak je u Kninu, na terenu NK Dinara svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica VRO Oluja.

Obilježavanje je započelo budnicom u ranim jutarnjim satima u Kninu, čime se prisjeća na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin. Tijekom Oluje u 84 sata oslobođeno je 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara do 16 sati može se razgledati i vojna oprema.

Tijekom prijepodnevnih sati svečano su se polagali i vijenci kod spomenika pobjede na Trgu Ante Starčevića. S predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem vijence su položili Željko Reiner i Branko Bačić. Premijer Andrej Plenković položio je vijenac s ministrima Božinovićem, Banožićem i Medvedom, a uz njih je bio i Mladi jastreb. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik RH Zoran Milanović položili su vijence zajednički.

U 9.43 minute zazvonila su kninska zvona, što je podsjetilo na oslobođenje Knina na taj trenutak prije 27 godina.



Umirovljeni general pukovnik Mladen Markač započeo je s prigodnim obraćanjima.

“Danas se domovina zahvaljuje braniteljima, nama, koji smo prepoznali viziju neovisne domovine i spremno se odazvali, pod vodstvom Franje Tuđmana. Hvala našim obiteljima koje su bile bez nas, mnogi se s bojišta nisu vratili, za mnoge ni danas ne znamo gdje su, svi oni su u našim mislima. Drage obitelji, vi najviše trpite, to ne možemo preuzeti od vas, ali možemo dijeliti bol i čuvati sjećanje. S vama smo, ne smijemo se dopustiti da se događaji i ljudi iz Domovinskog rata zaborave, danas se klanjamo žrtvama. Dragi suborci, čast se stječe djelima, a mi smo ih pokazali u ratu. HV i policija nastale su iz hrvatskog naroda. Biti pobjednik HV-a i policije, jedne od rijetkih koja je prva iskustva stjecala u ratu je rijetkost. Branitelj je naš uzor. Specijalna policija bila je borbena špica, naša garda, braća po oružju. Svima koji su u obrani i oslobađanju domovine dali doprinos, veliko hvala. Da bismo oslikali vrijeme borbe za samostalnu Hrvatsku, moramo poznavati svoju povijest, posebno najnoviju. Naš Vukovar, Škabrnja, simboli su otpora, stradanja i žrtve. Do kraja konačne i čiste pobjede, dovele su nas besprijekorno vođene operacije od Slavonije do krajnjeg Juha. Svima koji se i dalje pitaju je li Oluja bila potrebna iz kraljevskog Knina poručujem da smo vodili pravedan rat, Oluja je legitimna operacija kojom smo oslobodili naš okupirani teritorij. Neutemeljene optužbe da organizirani zločinački poduhvat su nam nametali. Čuvajte mir i slobodu koju smo krvlju platili”, poruka je generala Markača.

Govor premijera Andrej Plenković pročitajte ovdje, a što je kazao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković možete vidjeti klikom ovdje. Što je rekao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović provjerite ovdje.

Akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije zaključili su svečanost.

Misno slavlje održalo se u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a predslavio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI