U JEDNOM HRVATSKOM GRADU NEMA POSKUPLJENJA: Evo koji je to grad i što kaže njegov gradonačelnik

Izvor: Wikipedija

U jednom gradu u Hrvatskoj, gradonačelnik je odlučio kako neće doći do povećanja cijena. Taj grad je Đurđevac, a njegov gradonačelnik Hrvoje Janči za N1 je govorio o tome kako grad upravlja energentima te kako su postigli to da rast cijena energenata ne utječe na cijenu javne usluge.

“U Đurđevcu niša ne poskupljuje, ali na početku energetske krize najavili smo rast cijena energenata. Treba vidjeti kako spriječiti da cijena energenata ne utječe na cijenu javne usluge. Radimo devet solarnih elektrana u sustavu i tako kroz jednokratnu investiciju da se pokrije kompletna električna energija i da se smanji utjecaj cijene struje na cijenu usluge. Mjere Vlade su do kraj ožujka, trebamo razmišljati kako utjecaj cijene energenta na cijenu usluge. Tri solarne elektrane rade, ostale su u fazi postavljanja. Nadam se do završetka ožujka da će sve solarne elektrane biti u funkciji”, rekao je Janči.

Osvrnuo se na financiranje solarnih elektrana te istaknuo da su “dio povukli iz nacionalnih sredstava od Fonda za zaštitu okoliš, a drugi dio su uložili vlastita sredstva prenamjenom sredstava koja su bile namijenjene za izgradnju nogostupa i uređenje cesta”.

Dodao je da isto kao i Zagreb pokušavaju objediniti uslugu da gradske tvrtke u Đurđevcu nude uslugu za građane jer se tako može pratiti i efikasnost i cijena.

“U cijeni vode gotovo 30 posto je cijena struje i kad struja poskupi, mora rasti i cijena vode osim ako sami ne proizvodite struju. Osim toga, cijene vrtića i drugih javnih usluga ostaju iste i zasad nema poskupljenja za građane”, naglasio je Janči.Prokomentirao je i moguće spajanje općina, odnosno izmjenu Izbornog zakona.

“I najmanja općina može biti funkcionalna, sve je u načinu upravljanja. Sigurno postoje opravdanja zašto postoje neke općine dok s druge strane puno njih zajednički djeluje i imaju zajedničke službe. Đurđevac ima neka zajednička radna mjesta s okolnim općinama. Tako se može funkcionalno spojiti općine, a načelnici bi mogli biti volonteri. Ključni problem je da nemamo strategiju oko toga ni kako bismo htjeli funkcionirati. Proces decentralizacije kod nas ne funkcionira jer sve što trebate napraviti, trebate papir iz Zagreba”, zaključio je Janči.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI