U HRVATSKU STIŽE VRLO ZANIMLJIV GOST! ‘Odnosi nisu uvijek bili sjajni, podržavali su srpsku stranu devedesetih, no premijer je to ‘ispeglao’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U radni posjet Hrvatskoj stiže francuski predsjednik Emanuel Macron.

Točan datum njegovog radnog posjeta još nije preciziran, no trebao bi stići u listopadu ili studenom, doznaje Jutarnji list.

Dolazak francuskog predsjednika znak je sve boljih odnosa između Hrvatske i Francuske koje bi se mogle opisati kao strateško partnerstvo, posebno nakon što smo se odlučili na kupnju borbenih zrakoplova Rafale.

Bliski Plenkovićev suradnik kaže da su odnosi dviju zemalja sve bolji, iako to nije uvijek bio slučaj. Podsjetimo, početkom devedesetih francuski predsjednik Mitterrand podržavao je srpsku stranu u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, no Jacques Chirac i premijer Alain Juppé vodili su balansiraniju politiku.

Odnosi su sada bolji i to zahvaljujući bliskom odnosu Plenkovića i Macrona, rekao je visoki izvor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.



Dvojica državnika trebala bi razgovarati i o širenju EU, čemu Francuzi nisu pretjerano skloni, no na Plenkovićevu inicijativu načelno podupiru primanje država Zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI