U HRVATSKOJ ZABILJEŽEN PRVI SLUČAJ DELTA PLUS SOJA: Puno je zarazniji, mogao bi probijati stečeni imunitet

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin, jučer u emisiji Otvoreno rekla da je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj delta plus soja korone.

“Danas je u Čakovcu zabilježen prvi slučaj delta plus soja. Znali smo da je na vratima. Iz iskustva s delta i alfa sojem vidjet će se koliko je opasan. Ono što se zasad zna je da je nešto zarazniji od delta soja”, rekla je Pavić Šimetin.

Dodala je da je manji dio cijepljenih pogodan za širenje novih sojeva.


Varijanta koronavirusa koji je nazvana delta jedan je od najzaraznijih virusa koje znamo. Jednako je zarazna kao vodene kozice, a zaraznija je od virusa koji uzrokuju MERS, SARS, ebolu, prehladu, gripu i velike boginje. Delta je znatno zaraznija od britanske inačice poznate kao alfa, koja je zaraznija od izvornog wuhanskog soja koronavirusa.

Indijsko ministarstvo zdravstva u lipnju je delta plus soj klasificiralo kao “varijantu koja izaziva zabrinutost”. Ta ukazuje na to da se čini da je zaraznija, da se lakše veže za plućne stanice te da bi mogla probijati stečeni imunitet.Facebook Comments

Loading...
DIJELI