U HRVATSKOJ 68 NOVOOBOLJELIH! Ukupno zaraženo 1079 ljudi, preminula još jedna osoba, na respiratoru 39 bolesnika!

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U Hrvatskoj je zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 1079, a potvrđena je smrt i osme zaražene osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo 68 novooboljelih, ukupno 1079 bolesnika. U Kliničkoj bolnici Dubrava preminula je jedna osoba”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Osma žrtva zaraze koronavirusom je ženska osoba, rođena 1935. godine, koja je ranije bolovala od kroničnih patoloških stanja.

Provedeno je ukupno 9250 testiranja, od čega 898 u četvrtak, na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, a oporavljenih je četvero više nego jučer, ukupno 92.

“Jedini način sprječavanja širenja infekcije dosljedno je pridržavanje mjera koje smo propisali. Jedino tako zajedno možemo spriječiti ovu ugrozu”, poručio je Beroš.



Božinović: 45 ugostiteljskih lokala kršilo obustavu rada

Voditelj stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je policija u 45 ugostiteljskih lokala zabilježila kršenje mjera Stožera, u karlovačkoj PU jedan, u korprivničko-križevačkoj jedan, u krapinsko-zagorskoj dva, ličko-senjskoj dva, u splitsko-dalmatinskoj zabilježeno je 14, u varaždinskoj šest, vukovarsko-srijemskoj tri, zadarskoj šest i zagrebačkoj 10 slučajeva.

“Policija je otkrila da su 45 lokala radila nakon što je donesena odluka o obustavi rada”, rekao je Božinović.Iznio je i podatak da je u zadnja 24 sata zaprimljeno 86 prijava o kršenju samoizolacije, a u 29 slučajeva utvrđeno je kršenje i o tome je obaviješten Državni inspektorat. Do sada je bilo ukupno 3746 dojava, od kojih je utvrđeno kršenje samoizolacije kod 1053 osobe.

U službama koje su na terenu u kontaktu s oboljelima oboljelo je 13 policijskih službenika, tri vatrogasca, osam pripadnika Oružanih snaga, dva djelatnika Državnog inspektorata, a u Stožeru nemaju podatak da se netko od novinara ili snimatelja zarazio koronavirusom.

Policijskim službenicima koji su se zarazili na terenu plaća se neće umanjivati

Božinović je otkrio da se dnevno izdaje oko 100.000 e-propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i poručio da će one, ako ih se nastavi izdavati ovim tempom, izgubiti smisao.

“Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje tvrtke, nego u interesu zdravlja obitelji i nacije, da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i traže propusnicu samo za razdoblje kad taj djelatnik treba napustiti prebivalište”, rekao je Božinović dodavši da je odbijeno 4500 zahtjeva za izdavanjem propusnica.

Izvijestio je da će od danas poslijepodne tvrtke koje traže e-propusnice to moći napraviti skupno, a ne za svakog radnika pojedinačno.

Na pitanje hoće li se odobriti otvaranje tzv. drive-in tržnice, što je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Božinović je kazao kako će se takav koncept razmotriti i moguće odobriti.

Vezano uz naknade plaća policijskim službenicima koji su u izolaciji završili zbog prirode svoga posla, odgovorio je da će se svaki pojedinačni slučaj razmotriti, ali se generalne odluke o punoj naknadi plaće za vrijeme samoizolacije neće donositi.

Vodit će se računa da onim policijskim službenicima koji su se zarazili štiteći živote i zdravlje građane plaće ne budu umanjene, istaknuo je.

Capak: Čisti se situacija u Dalmaciji

Što se tiče situacije po županijama, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se čisti situacija u Dalmaciji, ni jedna županija nema neko posebno žarište, a situacija je pod kontrolom.

Prilično velik broj oboljelih (46) u Krapinsko-zagorskoj županiji povezao je s incidentom u slovenskoj tvrtki, blizu granice

Na situaciju u Splitu i okupljanja mladih u kafićima u Dalmaciji osvrnuo se i ministar Beroš.

“Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline. Važno je da se to u Splitu više ne događa. Jedini način za prekid epidemije je da se odgovorno ponašamo”, poručio je.

Capak se osvrnuo i na brze testove na koronavirus čija se pouzdanost ispituje u HZJZ-u rekavši kako ih se u ovom trenutku ne preporučuje jer nisu dovoljno pouzdani.

Što se tiče zdravstvenog osoblja, otkrio je kako je zaraženo 145 zdravstvenih djelatnika, 8 ljekarnika, 10 stomatologa, 8 administrativnih djelatnika, 61 doktor medicine i 44 medicinske sestre.

“Svi se osjećaju dobro i nitko nije ozbiljno bolestan”, istaknuo je Capak.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić također se osvrnula na testove rekavši da niti jedan nije stoposto pouzdan, svaki od njih u manjim postocima daje lažno pozitivne i lažno negativne rezultate.

“U tijeku je poplava raznih testova, od kojih je neke odobrila Svjetska zdravstvena organizacija. Svi testovi koje mi koristimo prethodno su provjereni i laboratoriji su ih morali ‘na slijepo’ testirati”, rekla je Markotić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI