U HRVATSKOJ 3,88 MILIJUNA STANOVNIKA! Zabilježen pad stanovnika od 9,25 posto

foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković objavila je prve službene rezultate Popisa stanovništva. DZS je pripremio i uspješno proveo prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj.

“Na to nas je ponukala i pandemija, ali mogu reći da smo iznimno zadovoljni odazivom građana u prvoj fazi popisa. Popis je najopsežnije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice – stanovnike, kućanstva i stanove i to isključivo unutar Hrvatske”, rekla je Lidija Brković.

Dodala je kako su podaci koji se prikupljaju Popisom nužni, a napomenula je kako su svi  podaci tajni i koristit će se za razna istraživanja i unapređenja u raznim životnim sferama. U prvoj fazi popisa odnosno u samopopisivanju građani su se samostalno popisali prijavom u portal e-građani. U drugoj fazi popisa dakle terenskog popisivanja, na terenu je popisivalo gotovo 8000 popisivača koji su popisali sve ono što se nije popisalo u prvoj fazi popisivanja.

Popis se proveo prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, a to se smatra referentnim brojem.

Na Popisu je bilo angažirano gotovo 9500 sudionika, među kojima je najviše bilo popisivača i to nešto manje od 8000.



Prema prvim rezultatima Popisa u Hrvatskoj je ukupno 3,888 529 stanovnika. Broj kućanstva iznosi 1,480 423, a broj stambenih jedinica 2,350 444. Usporedimo li to s popisom iz 2011. vidljivo je da se za 9,25 posto ili za više od 360 tisuća smanjio broj stanovnika. Najmanji pad broja stanovnika od 2,54 posto je u Gradu Zagrebu, a zatim za 5,47 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te za 5,69 posto u Zadarskoj županiji. Najveći pad broja stanovnika bilježi Vukovarsko-srijemska županija i to 19,54 posto što je posljedica prirodnog kretanja stanovnika. Nakon toga slijedi Sisačko-moslavačka te Brodsko-posavska županija gdje je zabilježen pad stanovnika od 17,53 posto.

Zanimljivo je kako se povećao broj stambenih jedinica i to za više od četiri posto.

Na predstavljanju rezultata Popisa stanovništva rečeno je i kako su isplaćene naknade svim sudionicima koji su radili na tome.

Kako je rečeno, za dva do tri mjeseca DZS će krenuti s objavom prvog seta podataka iz Popisa stanovništva 2021., a to su dob, spol i etnokulturalna obilježja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI