U HDZ-U KIPTI I VRIJE: Poraz u Splitu ih je uzdrmao! Jedan od utemeljitelja stranke dao ostavku i prozvao Sanadera

Foto: Facebook

Ivica Puljak postao je novi stari gradonačelnik Splita, HDZ je doživio veliki poraz koji je u brojkama još i gori od prošlogodišnjeg. Nestranački kandidat Zoran Đogaš očito se nije pokazao kao dobar izbor. Na promjene  i ostavke u splitskom HDZ-u nije trebalo puno čekati nakon izbornog debakla.

Vice Mihanović, koji u HDZ-ovim krugovima slovi kao čovjek Ante Sanadera, na sebe je preuzeo krivnju za poraze na izborima.

“Uzimajući u obzir rezultate izvanrednih izbora u Splitu, odlučio sam podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Split, kazao je dajući ostavku nakon izbornog poraza Vice Mihanović.

“Moj stranački angažman i preuzimanje vodstva splitskog HDZ-a bili su motivirani isključivo namjerom da pridonesem boljitku Splita na dobrobit Splićanki i Splićana, kao i unaprjeđenju rada stranke kojoj oduvijek pripadam”, dodao je.

HDZ je imao sastanke u središnjici u Zagrebu. U vladajućoj stranci očito nitko ne želi bježati od činjenice da rezultat u Splitu nije dobar. Mihanović je vodio Đogašev izborni stožer i kao predsjednik organizacije snosi i najveću odgovornost. Mihanović je razgovarao o svemu s premijerom, pred splitskim ogrankom su novi izbori gdje će biti izabran novi predsjednik. Čeka se očito veliko pospremanje i novo slaganje karata s novim ulozima i glumcima.



A da je na udaru šef županijskog HDZ-a Ante Sanader čiji je kadar upravo Mihanović govori i činjenica da je ostavku podnio i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ivica Tafra koji se o svemu oglasio i priopćenjem gdje je pojasnio zbog čega se odlučio na taj potez.

 

“Nakon izvanrednih lokalnih izbora za Splitskog gradonačelnika i Gradsko vijeće kao čin osobne odgovornosti, dao sam ostavku na mjesto čelnog čovjeka utemeljitelja u Splitsko-dalmatinskoj Županiji.

Učinio sam to u interesu stranke koja treba nove nositelje svoje politike, novu svježinu i novi pristup kako bi bolje korespondirala sa biračkim tijelom i građanima. Učinio sam to i zato što mi davanje ostavke daje za pravo da i druge aktere sa županijske i gradske razine pozovem da objektivno sagledaju sve okolnosti i vlastitu ulogu u kreiranju situacije zbog koje smo u kampanju ušli s vidljivim nedostatkom potrebne borbenosti te nepremostivim slabostima koje već dulje vrijeme osjećamo i u politici i u ljudima, zbog kojih politička “fjaka” u našem gradu i Županiji ne traje samo u ljetnim mjesecima.

Očito je da nismo bili i da nismo mogli biti dovoljno odvažni, angažirani i djelotvorni, jer nismo stvorili pretpostavke za to. A te smo pretpostavke trebali stvarati proteklih godina. U tom smo razdoblju trebali pokazati tko je ozbiljan, tko je odgovoran, tko nudi rješenja, tko osigurava napredak, tko vodi Hrvatsku naprijed.

Očito je da nismo bili i da nismo mogli biti dovoljno odvažni, angažirani i djelotvorni, jer nismo stvorili pretpostavke za to. A te smo pretpostavke trebali stvarati proteklih godina. U tom smo razdoblju trebali pokazati tko je ozbiljan, tko je odgovoran, tko nudi rješenja, tko osigurava napredak, tko vodi Hrvatsku naprijed.

lzostala je borbenost, politika vidljivost, širi angažman te snažno i otvoreno zastupanje naših stajališta. Naše je članstvo više nego svjesno da nam u ovom trenutku i u Županiji i u Gradu trebaju novi ljudi. Oni koji će s novom energijom i novim pristupom dodatno oblikovati i usidriti naše politike u domoljubnim, državotvornim, demokršćanskim, narodnjačkim i univerzalnim humanističkim vrijednostima, koje nas vode još od utemeljenja.

I za koje su se pod ispravnim i angažiranim vodstvom spremni boriti. I svi se mi, neovisno obnašamo li dužnosti ili smo obični članovi, za te vrijednosti moramo biti pripravni boriti se zajedno s njima.

Jer ne možemo više zanemarivati signale koje nam šalje vlastito članstvo, a preko njega – jer naši su članovi naša poveznica s našim biračima – i naši sugrađani.

I na kraju, pozivam sve svoje stranačke prijatelje da, kao pravi HDZ-ovci, nađu snage za provođenje potrebnih promjena i izbor novih nositelja naših politika, kojima moramo otvoriti prostor vlastitim korakom u stranu i apstiniranjem od novih kandidatura za čelna mjesta u Županiji i Gradu. Jer moramo biti spremni i pripravni za bitke važnije od ove u kojoj HDZ nije izgubio mjesto gradonačelnika jer ga nije ni imao, kao ni većinu u Gradskom vijeću. Ali je pokazao da pati od ozbiljnih nedostataka koje treba znati prepoznati i otkloniti”, kazao je Ivica Tafra u svom priopćenju.

HDZ doista mora mudro izabrati novog čelnika u Splitu jer ovakve brojke i ovako nisku popularnost nisu imali nikad u tradicionalnoj HDZ-ovoj utvrdi gdje je desnica većinom odnosila pobjedu. Splitski HDZ već godinama tavori u prosječnosti po liderstvu i radu, to su pokazali i posljednji rezultati.

Veliki uteg bila je očito i suradnja sa Željkom Kerumom, bivšim gradonačelnikom u posljednja dva izborna ciklusa, jer on sam i je i više puta u kampanji i prošle godine isticao da je zapravo on pravi kandidat HDZ-a, napadajući kako Mihanovića tako i Đogaša i to ne baš biranim riječima.

Čini se da se upravo ta suradnja pokazala potpuno promašenom i lošom za HDZ. Pitanje je samo ima li među splitskim HDZ-ovcima nekoga tog kalibra, spremnog i voljnog da se uhvati ukoštac s nagomilanim problemima. Kako bi se birači ponovno odvažili glasati HDZ a ne ostati doma kao što je bio slučaj na ovim lokalnim izborima. Burni su dani pred HDZ-om u Splitu.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI