U GLAS-u OGORČENI SLUČAJEM TRUDNICE S NEROĐENIM BOLESNIM DJETETOM: ‘Beroš mora hitno objaviti podatke o broju liječnika s prizivom savjesti’

screenshot

Slučaj trudnice koja je poslana iz bolnice kući s riječima da joj nerođeno dijete ima zločudni tumor, ali da se ne može napraviti prekid trudnoće, sablaznio je javnost. O tome su se u četvrtak očitovali iz stranke GLAS.

“Strašan slučaj trudnice koja je iz bolnice poslana kući da čeka da dijete umre u njoj pokazao nam je poraznu istinu da u Hrvatskoj čak ni žene koje nose plod s užasnim malformacijama i bolestima, nespojivima sa životom, i kojima je potencijalno život u opasnosti, ne mogu računati na to da će moći obaviti prekid trudnoće”, istaknuli su iz  GLAS-a.

Prije dva mjeseca na aktualnom satu u Hrvatskom saboru, zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš je upitala premijera Andreja Plenkovića je li upoznat s činjenicom da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi liječnici koriste priziv savjesti te da je prekid trudnoće u praksi nemoguće obaviti.

Premijer je zatražio od ministra zdravstva Vilija Beroša da pripremi sve podatke o broju liječnika, a zatim je i Mrak-Taritaš to zatražila zastupničkim pitanjem.

Osim podataka o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, Mrak-Taritaš je zatražila da ministar objasni na koji način planira osigurati da prekid trudnoće bude dostupan u svakoj bolnici. No, odgovor još nije stigao.“S obzirom na sad već kritično stanje koje se pretvara u bezdušno zlostavljanje žena, tražimo od ministra Beroša da hitno javnosti objavi podatke o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, kao i plan i rokove za osiguravanje uvjeta da se u svakoj hrvatskoj bolnici može obaviti prekid trudnoće na zahtjev. U hrvatskim bolnicama više se nikad nijednoj ženi ne smije dogoditi da joj se odbije prekid trudnoće i da je javni službenici onemogućavaju u korištenju zakonom propisanih prava”, zaključili su iz GLAS-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI