U Francuskoj se održavaju regionalni izbori, Macron rezultate čeka s posebnom pozornošću

Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

U Francuskoj se u nedjelju održava prvi krug regionalnih izbora, koji se smatraju najvažnijim testom uoči predsjedničkih izbora iduće godine na kojima će predsjednik Emmanuel Macron tražiti novi predsjednički mandat.

Gotovo 46 milijuna ljudi ima pravo glasa na izborima u Francuskoj.

Birališta su se prvo otvorila na francuskom prekomorskom teritoriju La Reunionu, a zadnja će se zatvoriti na Martiniqueu i Guadeloupeu.

Sve će oči tijekom glasanja biti uprte u desno orijentirane stranke budući da će ovi izbori biti i test popularnosti čelnice desnice Marin Le Pen i njenog umjerenijeg imidža.

Ankete predviđaju da bi Nacionalno okupljanje, stranka Marine Le Pen, moglo osvojiti oko četvrtinu glasova, a možda i pobijediti u jednoj ili nekoliko regija u drugom krugu izbora, koji bi se trebao održati 27. lipnja.



Na posljednjih izborima u prosincu 2015. godine, krajnje desna stranka vodila je po broju osvojenih regija u prvom krugu, ali na kraju nije uspjela pobijediti ni u jednoj.

Prema zadnjim anketama, Nacionalno okupljanje moglo bi biti u vodstvu u pet od 13 kopnenih regija.

Promatrači također predviđaju tijesnu utrku između stranke Le Pen i LREM-a predsjednika Macrona.

Ankete pokazuju da bi odaziv na izborima koji su odgođeni s ožujka na lipanj zbog pandemije mogao biti slab te da bi svoj glas moglo dati oko 40 posto birača.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI