U EU još nije stigao zahtjev za odgodom Brexita

Europska unija još nije dobila najavljeno pismo britanske premijerke Therese May u kojem bi ona tražila odgodu izlaska iz Europske unije, potvrdio je izvor iz Europskog vijeća u srijedu prije podne.

“Još nismo primili pismo premijerke May, ni zahtjev za odgodom u bilo kojem obliku”, rekao je taj izvor.

Britanski mediji u srijedu su javili, pozivajući se na vladine izvore, da će premijerka u pismu zatražiti kraću odgodu Brexita.

“Možda će zahtjev doći, a možda i neće. Mi moramo pokazati strpljivost, kao što smo pokazivali cijelo vrijeme”, dodao je isti izvor.

Dodao je da ne može spekulirati koliko bi dugu odgodu mogla tražiti. “Nemam nikakvih elementa na kojima bih mogao nagađati o duljini vremenskog razdoblja odgode”.



Brexit će biti glavna tema dvodnevnog summita čelnika EU-a, koji počinje u četvrtak popodne. To će biti prva točka dnevnog reda.

Čelnicima 27 zemalja članica najprije će se obratiti britanska premijerka May, koja će zatim napustiti prostoriju kako bi 27-orica mogli nastaviti raspravu o britanskom zahtjevu, kakav god on bio.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu ujutro za njemački radio kako ne očekuje odluku o Brexitu na ovom summitu te najavio mogućnost sazivanja novog summita sljedeći tjedan.

Plan britanske premijerke da do početka summita i treći put stavi na glasanje sporazum koji je ispregovorala s EU-om i koji je dosad dva puta odbačen u parlamentu, doveden je u pitanje u ponedjeljak kada je predsjednik Donjeg dom John Bercow rekao da nije moguće staviti sporazum ponovno na glasanje ako nije došlo do bitne promjene u njegovu sadržaju.

Budući da je britanski parlament izglasao da ne želi izlazak bez sporazuma, a vrlo je mala vjerojatnost da on ipak u posljednji čas bude potvrđen, preostalo je jedino tražiti odgodu, a pitanje je samo na koliko dugo.

Svaki zahtjev za odgodom jednoglasno mora odobriti svih 27 zemalja članica, koje ponavljaju da ne mogu dati odgodu samo radi odgode, nego žele jasan plan što se želi postići u tom razdoblju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI