U BiH uhićeni poduzetnici osumnjičeni za davanje mita Josipi Rimac

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bosanskohercegovačka policija uhitila je poudzetnike Milenka Bašića i Dragana Stipića, osumnjičenike u slučaju ‘Vjetroelektrana’, javlja sarajevsko Oslobođenje.

Službene potvrde da se radi o njima nema, no iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru potvrdili su da su na osnovu naloga pristiglog iz Hrvatske priveli dvije osobe za kojima je bila raspisana međunarodna tjeralica Interpola zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo davanje mita za trgovanje uticajem”.

Dvojica uhićenih nalaze se u prostorijama SIPA-e i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada, potvrdilo je Oslobođenje. Nakon ispitivanja će osumnjičeni biti predani u nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za njihovim izručenjem.

Bašić i Stipić bili su nedostupni hrvatskom pravosuđa još od svibnja, kad su krenula uhićenja u aferi Vjetroelektrana. Policija je uspjela izvršila pretres prostorija u Bašićevoj tvrtki u Donjem Stupniku, koja je prema sumnjama povezana sa spornim projektom vjetroelektrane kod Knina.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.



Bašića i Stipić se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Zanimljivo, jedan od uhićenih Milenko Bašić u najnovijem broju Nacionala dao je opsežan intervju u kojem je ispričao zašto ga se trereti. Uz to rekao je da sve želi ispričati Uskoku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI