U Americi ništa novo – rasizam kao prije pedeset godina: Biti crn ili obojen je i dalje veliki hendikep

Foto: Twitter

Minneapolis se drugi dan zaredom ne smiruje tijekom djelomično nasilnih protesta zbog ubistva tamnoputog Georgea Floyda u tom gradu. Prethodno je objavljen potresni snimak na kojem se vidi kako bijeli policajac preko osam minuta koljenom pritišće vrat Floydu, dok ovaj govori „ne mogu disati“.

„Policajac pritišće koljeno na vrat tamnoputog Georgea Floyda toliko da mu ljekari više nisu mogli spasiti život. Uznemirujuće slike Floyda koji leži na podu i nasilni ekscesi koji su uslijedili u Minneapolisu i drugim gradovima ponovo skreću pažnju na ono što je trulo u američkom društvu“, piše Ludwigsburger Kreiszeitung.

Policajac je uhapšen pod optužbom za ubojstvo i prijeti mu 35 godina zatvora. Još trojica njegovih kolega koji su bili s njim izbačeni su s posla.

„Oscar Grant, Trayvon Martin, Michael Brown, Eric Garner und jetzt George Floyd – sve Afroamerikanci čije su živote okončali bijeli policajci. Jer su nosili kapuljaču, švercali cigarete, proturiječili policajcima ili jer su naprosto bili u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu“, piše berlinski Tagesspiegel.

List se osvrće i na proteste u Minneapolisu, ali i Atlanti, New Yorku, Los Angelesu, Dallasu, Washingtonu: „Možda demonstranti ovaj put neće prestati tražizi promjenu politike – ipak je izborna godina. Upadljivo je da na trenutnim protestima u Minneapolisu i drugim gradovima sudjeluju mnogi koji nisu crnci. Oni pokazuju da cijelo društvo ima problem, a ne samo jedna manjina.“



Folksstimme iz Magdeburga piše da slike podsjećaju na one iz Birminghama, Alabama, od 1963. godine ili iz Los Angelesa 1992. godine. „Uvijek ista priča. Bijela policija se ponaša naspram crnaca jednako brutalno kao prije pedeset godina. Crnci u tome vide potvrdu svog uvjerenja tko im je neprijatelj i brane se agresivnim protestom.”

Za suzbijanje nereda u Minnesoti angažirna je i Nacionalna garda, mada je, prema izveštajima medija, na ulicama jedva vidno prisustvo snaga sigurnosti. Protesti su nastavljeni usprkos uvedenom policijskom satu, a zabilježena je i pljačka trgovina.

Frankfurter Allgemenie Zeitung piše da je predsjednik Donald Trump „iskoristio priliku koju mu je ponudila manjina vandala spremnih na nasilje. Nagovijestio je mogućnost korištenja vojske i priprijetio: ‘Kad započne pljačka, počinje pucanje’. Još je i Barack Obama bio na meti pokreta Black Lives Matter jer nije imao recept za dvostruko zlo u vidu rasizma i policijskog nasilja.”

List dodaje da Trump još „dolijeva ulje na vatru. Ali ovaj zasljepljujući plamen dobro dolazi Trumpu u vrijeme kada zemlja broji preko 100.000 mrtvih u epidemiji i više od 30 milijuna nezaposlenih – i jedno i drugo s natprosječno mnogo crnih žrtava.“

Reutlinger General-Anzeiger zaključuje: „Biti crn ili obojen – to je u SAD i dalje veliki hendikep. I dalje je rasprostranjen više ili manje otvoreni rasizam. Brutalni napadi na crnce su svakodnevica, a Trump pokazuje da, kao bijeli predsjednik, nedvosmisleno preferira svoju boju kože”, prenosi DW.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI