U Americi izvršen ‘baršunasti mini državni udar’

flickr

Ostavkom Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost, Michaela Flynna, došlo je do velikog obrata i poništenja Trumovih čestih izjava iz kampanje da će se sastati s predsjednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, a pale su u vodu sve špekulacije utemeljene na Trumpovu ponašanju prema kojima bi SAD i Rusija uznapredovali i hladnoratovski odnos mogli neutralizirati na Siriji i zajedničkoj borbi protiv Islamske države. Razlog Flynnove ostavke je poznat i ne treba ga previše elaborirati. Dogodilo se to zbog njegovih kontakata s ruskim veleposlanikom prije dolaska nove administracije

Pet točaka kojima će Trump promijeniti svijet, a koje je nedavno definirao i ”tagirao” BBC, pomalo otpadaju, jedna po jedna. Ostavkom Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost, Michaela Flynna, došlo je do velikog obrata i poništenja Trumovih čestih izjava iz kampanje da će se sastati s predsjednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, a pale su u vodu sve špekulacije utemeljene na Trumpovu ponašanju prema kojima bi SAD i Rusija uznapredovali i hladnoratovski odnos mogli neutralizirati na Siriji i zajedničkoj borbi protiv Islamske države. Razlog Flynnove ostavke je poznat i ne treba ga previše elaborirati. Dogodilo se to zbog njegovih kontakata s ruskim veleposlanikom prije dolaska nove administracije.

Flynn se nešto ranije ispričao  potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu jer ga je doveo u zabludu kada je rekao da s ruskim ambasadorom u SAD-u, Sergeyjom Kislyakom, nije razgovarao o sankcijama Moskvi. Taj susret ”otkrio” je američki dnevnik Washington Post, pišući prošloga  tjedna da je Flynn u prosincu prošle godine o toj temi razgovarao s Kislyakom – iako je Trampov tim to demantirao. Navodno je Flynn kazao da mogu biti mirni što se tiče Obaminih sankcija, jer da će ih predsjednik Trump ukinuti kada dođe na vlast. Time je ojačana optužba koja se spominjala i prije Trumpove inauguracije. Novi potpredsjednik SAD-a, Pence, je ranije medijima rekao kako je osobno razgovarao s Flynnom, te da mu je general kazao da je telefonski razgovor s ruskim diplomatom bio neformalne prirode i da se nije ticao odluke Obamine administracije.

Trumpovi hvalospjevi Putinu

U razgovoru za Washington Post, Flynn je prošloga tjedna odbacio optužbe, da bi dan poslije intervjua djelomično revidirao tu izjavu. Preko glasnogovornika je priopćio redakciji WP-a da „ne može sa sigurnošću tvrditi da se tema nije pojavila“ u razgovoru s ruskim ambasadorom. To govori da je Flynn pritisnut i da je njegova smjena u obliku ostavke, negdje dugo planirana. General koji je bio zapovjednik svih specijalnih operacija, nema profil osobe koja mijenja i nadopunjuje stavove o najosjetljivijim pitanjima američke nacionalne sigurnosti.

Sam Trump žestoko kritiziran zbog ”hvalospjeva” Putinu od jedne linije unutar Republikanske stranke predvođene senatorom McCainom – on je tjedan uoči inauguracije malo otvrdnuo u retorici prema Putinu govoreći kako je spreman razmotriti ukidanje sankcija Rusiji ukoliko Putin iskaže spremnost za smanjenjem nuklearnog naoružanja. Flynnov ”krimen je što je prekršio tzv. Loganov zakon, prema kojem o vanjskoj politici ne može razgovarati ni s kim u svojstvu običnog građanina. Michael Flynn, umirovljeni general američke tajne službe i demokrat po političkom opredjeljenju, po svom habitusu nije ”građanin”. Dio američkih portala, koji poput Washngtonn Posta, nisu pod kontrolom establishmenta, tvrdi da je  puštena cenzurirana audio snimka razgovora generala Flynna s ruskim veleposlanikom. Što je i najvjerojatnije točno. Pošto je logično. Dezavuirati i maknuti Flynna – znači dezavuirati bilo kakvu mogućnost alternativne vanjske politike koju je nudio Trump.Flynn je bio jedan od onih koji su među prvima poduprli Donalda Trumpa, koji su rekli da Americi treba predsjednik koji će ustalasati establishment koji već dugo doslovno ”drma” bez ikakve opozicije. Potpredsjednik Pence, šef obavještajne zajednice Pompeo, ministar obrane Mattis i drugi su, na liniji proturuskog američkog establishmenta, zaduženi za usmjeravanje predsjednika u pravac kojeg je establishment trasirao. Flynn je uspio proći zato jer ga je Trump želio uz sebe, a kao savjetnik za nacionalnu sigurnost je dio predsjednikova tima, a ne vlade, pa mu stoga nije bilo potrebno senatsko odobrenje. I sad se Trump morao odreći jedinog čovjeka koji je dijelio njegovu viziju, koji je govoreći o rusko američkim odnosima, SAD uvijek stavljao na prvo mjesto. Trump je bio prisiljen potpisati razrješenje koje mu je servirano.

Značajna promjena politike – manje vjerojatna

Agencija Reuters prenosi razgovor s visokim dužnosnikom koji je želio ostati anoniman, a koji gađa poantu i kaže: “Odlazak Flynna, dok Rusija nastavlja agresiju u Ukrajini i Siriji, a u isto vrijeme Republikanci u Kongresu pružaju otpor ideji uklanjanja sankcija prema Rusiji, ostavlja Trumpa bez najžešćeg zagovornika mekšeg prema Rusiji, ostavlja Trumpa bez najžešćeg zagovornika mekšeg pristupa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Njegov odlazak učinit će značajnu promjenu politike manje vjerojatnom, barem u dogledno vrijeme”.

To znači da je udaljavanje Flynna bilo ključno za ”preodgoj” Donalda Trumpa u koji je vanjskopolitički establishment kružok, uložio mnogo uključujući i provociranje situacija visokog rizika – ostavkama  i prijetnjom, doslovno egzodusa profesionalaca iz američke obavještajne zajednice i State Departmenta. Prema tome, sve koji tvrde da je provociranom ostavkom Michaela Flynna u Americi izvršen “baršunasti mini državni udar”, ne treba nazvati teoretičarima zavjere, jer to se tamo doista dogodilo.

Podjela se u budućnosti, dakle, neće nadići, jer je u prvi plan američke nacionalne interese, koji bi trebali biti ispred sustava američke globalne dominacije, stavio sam Donald Trump što ni približno nije dovoljno pošto ga u tome ne slijedi američka politička klasa. Odlazak Mchaela Flynna jasan je znak da ta politička klasa ne želi započeti   potragu za alternativnim oblikom globalne vladavine u kojem bi participirali i drugi veliki igrači.
Interes američke političke kaste koja ulaže mnogo u preoblikovanje ”Trumpa u Trumpa”, je očuvanje i zaštita globalnog poretka utemeljenog na liberalnim vrijednostima. I spremni su na svaki način te vrijednosti ili možda još bolje – ”pravila” (vrijednost je ipak nešto uzvišenije) zaštititi od pokušaja ograničenja izvana i potkopavanja. To  je glavni  strateški cilj većine pripadnika američke i savezničkih atlantskih elita, koje je Trump počeo poprilično uneređivati.

Je li Donald Trump stjeran u kut?

Prva izjava glasnogovornika Kremlja, Dimitrija Peskova, bila je u skladu s ’’defaultom’’. Kazao je  da je smjena u Washingtonu „unutarnja  stvar Amerike“, ali je odbio komentirati svoju raniju tvrdnju da Flynn i ruski ambasador nisu razgovarali o Obaminim sankcijama. Konstantin Kosačev, predsjednik Odbora za vanjsku politku Gornjeg doma ruske Dume, bio je izravan. Na svom FB profilu je napisao da otpuštanje Flynna „nije samo paranoja, nego nešto mnogo gore“. „Ili Tramp nije ostvario potrebnu nezavisnost i stjeran je u kut… ili se rusofobija proširila po novoj administraciji od vrha do dna’’.

Flynn je možda prekršio i Loganov zakon koji zabranjuje građanima SAD-a da sa stranim vladama pregovaraju o pitanjima koja su u nadležnosti američke administracije, pišu svi američki mediji, ali NYT konstatira da ’’kazneni progon  nije vjerojatan, jer zakon koji datira iz 1799. nikada do sada nije primjenjen“. Još ranije zazivajući Flynn-ovu ostavku, NYT konstatira kako nema sumnje da je Michael Flynn napravio lošu procjenu koja ga čini nepodobnim za visoku funkciju i otvara pitanje, “zašto se poklonio pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom“. Neistina da se Flynn poklonio pred Putinom u maniri poznate transforfmacije notorne  laži u prihvaćen istnit stav, potkrepljuje se čnjenicom da je  M. Flynn tijekom Obaminog mandata smijenjen s mjesta šefa Obrambene obavještajne agencije SAD. Smatraju ga stoga, poput Nijemca, uglednog profesora i politologa eksperta za SAD – Michaela Drayera – simbolom  „neprofesionalne administracije koja dolazi izvana i počiva na autsajderima poput Flynna, što proizvodi pogubne posljedice u vrlo kompleksnoj igri washingtonske politike.

Trumpova naklonjenost Rusiji

Njemački FAZ koji uvijek izražava stav kabineta njemačke kancelarke, kritičarke Trumpa, kojeg (doduše realno) vidi kao smetnju njemačke ekspanzije i nerealne i nefer dominacije u Europi, piše u stilu vrhunskog manipulativnog spina: ’’Trumpova demonstrativna naklonjenost Rusiji i opetovano izražavanje poštovanja za Vladimira Putina otvaraju pitanje – kakve su kontakte s Rusijom i kada imali drugi članovi njegove vlade ili izbornog tima? Jesu li možda i drugi – poput Flynna – sebe izložili ucjenama?“

Bilo kako bilo, nejasan skandal oko ostavke Michaela Flynna, ključan je udarac Donaldu Trumpu i znak da su  republkanci, karijerni politčari počeli graditi odstupnicu od predsjednika, ukoliko im ona bude trebala. Trump će se stoga ili gabaritirat u kliše Predsjednika koji mu je zadan, uz spoznaju da on i njegova politika nisu poluge za mijenjanje svijeta u stilu ’’sam protiv svih’’, ili će – otići. Ovo drugo će se dogoditi u okviru sljedećih šest mjeseci do dvije godine. Kada ankete potpore  republikanskim senatorima i kongresnicima počnu govoriti da su im šanse za reizbor minimalne zbog ponašanja Bijele kuće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI