TVRDA KOHABITACIJA NEĆETE VJEROVATI! Milanović i Plenković zajedno na jednom mjestu

Cropix

Predsjednik države Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković zajedno će obilježiti ovogodišnju jubilarnu 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Kako se doznaje  u Uredu predsjednika, Milanović će u Kninu boraviti i 4. i 5. kolovoza, a detalje kako će to dvodnevno obilježavanje Oluje izgledati Ured predsjednika još uvijek dogovora s Vladom.

Naime, u ovom trenutku više je scenarija kako će cijela proslava izgledati pa je upitno i hoće li predsjednik Republike 4. kolovoza navečer na Kninskoj tvrđavi, a što se ranije spominjalo, moći prirediti primanje za hrvatske ratne zapovjednike, na kojemu bi trebao pojedinim časnicima dodijeliti odličja i više činove. Sve bi, kaže ministar branitelja Tomo Medved, trebalo postati jasnije nakon sastanka između Organizacijskog odbora za proslavu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će se održati u petak u Ministarstvu obrane, prenosi Večernji list.

Koliko će biti događanja i koliko sudionika, bit će jasnije kada budemo znali koje će mjere biti na snazi. Do proslave je više od deset dana i do tada ćemo donijeti sve zaključke u kojoj ćemo mjeri i s kojim opsegom organizirati proslavu – kazao nam je ministar Medved. I iako u ovom trenutku nisu poznati detalji iz same činjenice da na proslavu zajedno dolaze premijer Plenković i predsjednik države Zoran Milanović, koji ima zanimljivu povijest dolazaka u Knin, jasno je da će proslava biti definitivno jedan od onih događaja koji će se pratiti s posebnom pozornošću. Naime Milanović je kao premijer u Kninu na glavnom gradskom trgu držao govor dva puta i oba puta bio izviždan pa je posljedično obilježavanja u Kninu znao nazivati i stranačkom zabavom.

Naravno da u Kninu ima i ljudi koji tamo dolaze s nepolitičkim, građanskim, patriotskim i domoljubnim motivima, a ne dolaze na stranački skup. Nažalost, posljednjih godina to se pretvorilo u stranački skup HDZ-a. Vidjeli ste da sam ja tamo odlazio redovno, znajući što će se dogoditi, u incidentnu situaciju koju je zakuhala druga strana, ali ove godine neka to rade sami – kazao je Milanović prije četiri godine odgovarajući na pitanje zbog čega nije otišao u Knin.

O obilježavanju Oluje predsjednik Milanović govorio je i tijekom predsjedničke kampanje, ali i ubrzo nakon što je postao predsjednik. – “Knin je malo kolodvorsko sjecište u Dalmatinskoj zagori, bez novca, bez ljudi, bez snage i težine, a mi slavimo to u Kninu kao da je to Berlin “– kazao je Milanović nakon što je postao predsjednik. Novi susret Milanović – Plenković, ovaj put u Kninu, bit će zanimljiv iz još jednog aspekta. Naime, jedno od njihovih zadnjih pojavljivanja, ono na 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima, završilo je poprilično neslavno. Naime, Milanović je tada odbio sudjelovati u samom obilježavanju, i to nakon što je shvatio da u protokolu sudjeluju neki koji na sebi nose majice s ustaškim pozdravom “za dom spremni”. Kako doznajemo od izvora bliskih Milanoviću, ovaj put itekako će se paziti da se takvo što ne ponovi, odnosno da u samom protokolu ne dođe do takve situacije.Novi susret Milanović – Plenković, ovaj put u Kninu, bit će zanimljiv iz još jednog aspekta. Naime, jedno od njihovih zadnjih pojavljivanja, ono na 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima, završilo je poprilično neslavno. Naime, Milanović je tada odbio sudjelovati u samom obilježavanju, i to nakon što je shvatio da u protokolu sudjeluju neki koji na sebi nose majice s ustaškim pozdravom “za dom spremni”. Kako doznajemo od izvora bliskih Milanoviću, ovaj put itekako će se paziti da se takvo što ne ponovi, odnosno da u samom protokolu ne dođe do takve situacije.

Na pitanje kako će takve provokacije spriječiti, ministar Medved jučer je kazao da se treba koncentrirati na obilježavanje 25. obljetnice koja se mora proslaviti dostojanstveno te da se nada da će koronavirus to i dozvoliti. Ministar Medved isto se tako nada i da će ove godine u Knin stići i svi članovi Vlade, ministri pa i potpredsjednici Vlade, samim time i potpredsjednik Vlade iz redova manjina, SDSS-ov Boris Milošević. Isto je ponovio prekjučer i premijer Plenković koji je na pitanje hoće li u Kninu biti i potpredsjednik Vlade Boris Milošević kazao kako vjeruje da hoće te da bi bilo dobro da dođe i šef SDSS-a Milorad Pupovac. – Sama vojna akcija Oluja i cijeli rat za srpsku zajednicu u Hrvatskoj osjetljivo je pitanje koje nosi traumatično iskustvo. Razumijem da će me svi pitati za Knin, pogotovo u novonastalim političkim okolnostima, ali kao pripadnik srpske zajednice želim misliti i na civilne žrtve iza Oluje i kako da njima iskažemo pijetet – kazao je prošle subote za Večernji list Milošević.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI