TUŽNA VIJEST: Preminula istaknuta hrvatska akademkinja i demografkinja Alica Wertheimer-Baletić

Akademkinja i istaknuta hrvatska ekonomistica i deografkinja redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Alica Wertheimer-Baletić, preminula je u petak u Zagrebu u 85. godini života.

Wertheimer Baletić utemeljiteljica je suvremene demografije u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Tijekom svog dugogodišnjega znanstvenoga rada stvorila je teorijski pristup i znanstveni obrazac koji je bio uzor mnogim demografima u istraživanjima složenih tema. Još je prije više od pola stoljeća upozorila na negativne demografske trendove u Hrvatskoj te neprestano isticala značaj demografskoga pitanja za razvoj hrvatskog društva, priopćeno je iz HAZU.

Alica Wertheimer-Baletić rođena je 1937. u Vukovaru gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1960., magisterij ekonomskih znanosti stekla je 1964, a doktorat 1965.

U školskoj godini 1965./1966. bila je na studijskom boravku na University of Chicago. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu je od 1961. najprije kao asistentica, za izvanrednu profesoricu izabrana je 1972., a za redovitu profesoricu demografije 1976.

Od 1968. do 1972. Wertheimer-Baletić bila je predstojnica Demografskog odjela Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu, a od 1985. do 1989. jedan od direktora međunarodnog poslijediplomskog studija Demographic Trends and Population Policies na Interuniverzitetskom centru Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku. Bila je predsjednica znanstvene sekcije za demografiju pri Savezu statističkih društava Jugoslavije.Napisala je 18 knjiga.

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić bila je članica izaslanstva Hrvatske na Europskoj konferenciji o stanovništvu u Ženevi 1993. gdje je podnijela nacionalno izvješće o stanovništvu Hrvatske te članica delegacije Hrvatske na pripremnom sastanku za izradu završnog dokumenta UN-ove Konferencije o stanovništvu i razvoju u Kairu (New York, 1994).

Za svoj znanstveni rad sedam je puta primila Nagradu “Mijo Mirković”, Nagradu Grada Zagreba (sa suradnicima) 1977., Republičku nagradu “Božidar Adžija” za doprinos razvoju demografije (1983.). Državnu nagradu za znanost za životno djelo za područje društvenih znanosti (2000.), a odlikovana je i Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića (1995.) i s likom Katarine Zrinske (1996.), objavio je HAZU.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI