TUŽBE PROTIV TIKTOK-a: Tko je kriv za smrt sedmero djece koja su izgubila život igrajući smrtonosni izazov?

Screenshot

Jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu, usluga društvenog usmjeravanja usmjerena na videa koja dolazi iz Kine TikTok suočena je s višestrukim tužbama roditelja koji tvrde da su njihova djeca izgubila život zbog “blackout” izazova. Navodno su djeca gledala tu aplikaciju na kojoj su prikazani videozapisi drugih ljudi koji izvode takve izazove.

U jednoj tužbi podnesenoj protiv tvrtke u lipnju navodi se da je najmanje sedmero djece umrlo prošle godine dok su pokušavali napraviti izazov. Ističe se kako se “poticalo korisnike da se guše remenom, vezicama ili bilo čime drugime sve dok se ne onesvijeste”. Sva umrla djeca bila su mlađa od 15 godina.

Posljednju tužbu podnijeli su roditelji osmogodišnje Lalani Walton i devetogodišnje Arriani Arroyo. Međutim, navodi se i nekoliko druge djece koja su također umrla nakon pokušaja izazova kao dokaz da je TikTok bio svjestan problema.

Osim Waltona i Arroya, navedeni su slučajevi 10-godišnjaka u Italiji koji je navodno preminuo u siječnju 2021., zatim 12-godišnjaka iz Colorada koji je navodno preminuo u ožujku 2021., 14-godišnjaka u Australiji koji je navodno preminuo u lipnju 2021., 12-godišnjaka iz Oklahome koji je navodno preminuo u srpnju 2021. te 10-godišnjaka u Pennsylvaniji koji je navodno preminuo u prosincu 2021. godine.

Tvrtku je tužila i majka 10-godišnjakinje iz Pennsylvanije, Nylah Anderson, a u tužbi je naglasila kako je aplikacija “gurala pretjerano i neprihvatljivo opasne izazove”.



Kao odgovor na tu tužbu, TikTok je za Washington Post rekao da je blokirao korisnike u traženju opasnog izazova, a umjesto toga, korisnici vide jedan od njegovih zaslona upozorenja, govoreći da “neki online izazovi mogu biti opasni, uznemirujući ili čak izmišljeni”, piše Verge.

Međutim, u novijoj tužbi Smitha i Arroyoa navodi se da njihova djeca nisu tražila izazove kad su vidjela videozapise. Umjesto toga, kaže se, TikTok im ga je plasirao na glavnom zaslonu aplikacije, na stranici “za vas”.

No, glasnogovornik TikToka Mahsau Cullinane je rekao kako je “taj uznemirujući izazov, za koji ljudi, čini se, saznaju iz izvora koji nisu TikTok, davno prethodio njihovoj platformi i nikada nije bio TikTok trend”.

“I dalje smo budni u našoj predanosti sigurnosti korisnika i odmah ćemo ukloniti povezani sadržaj ako ga pronađemo. Naše najdublje suosjećanje s obiteljima zbog njihovog tragičnog gubitka”, naglasio je Cullinane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI