TUSK: „Balkan je kao Igra prijestolja! Samo nema zmajeva!“

'Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret', pohvalio je presjednik Europskog vijeća Bugare

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na inauguraciji bugarskog predsjedanja EU u četvrtak u Sofiji usporedio zapadni Balkan s TV-serijom “Igra prijestolja”, ali bez zmajeva.

U govoru na bugarskom je Tusk, bivši poljski premijer spomenuo prioritete novog rotirajućeg predsjedništva, a to su europska perspektiva zapadnog Balkana tj. zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

Povijest Balkana je dramatičnija i zanimljivija od scenarija ‘Igre prijestolja’ iako nema zmajeva”, rekao je u slikovitom govoru punom anegdota i povijesnih referenci.

Željeli bismo da sadašnjost i budućnost Balkana manje sliče dramatičnim filmovima. Ljudi te regije zavrjeđuju stabilnost i blagostanje”, naglasio je.

On je pohvalio napredak, hrabrost i odlučnost koji su doveli do europskih uspjeha Bugarske.



Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret”, naglasio je Bugarima, najsiromašnijim članovima EU koji su i među najvećim euro-optimistima.

Tusk je rekao da je uvjeren u učinkovitost bugarskog predsjedanja koje je počelo u siječnju i namignuo premijeru Boiku Borisovu, bivšem treneru karatea.

S premijerom koji unosi strah u kosti bilo kojem protivniku ćete uspjeti “, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI