TURUDIĆ SMATRA DA DOBRONIĆ NIJE DOBAR IZBOR ZA ŠEFA VRHOVNOG SUDA: ‘Ima skromne rezultate prethodnog rada’

screenshot/HRT

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić za N1 je komentirao prijedlog predsjednika Zorana Milanovića koji je za predsjednika Vrhovnog suda predložio Radovana Dobronića.

Tako Turudić smatra kako on ne bi bio dobar predsjednik Vrhovnog suda.

“Mislim da Dobronić ne bi bio dobar predsjednik Vrhovnog suda zato što ima skromne rezultate prethodnog rada. Ne može se cijeniti i vrednovati samo po jednoj presudi. Svaka čast, odlična presuda u slučaj franak, ali to je samo jedna u višegodišnjem radu”, smatra Turudić.


Kaže kako bi u slučaju da postane predsjednik Vrhovnog suda, Dobronić preskakao stepenice.

“On dolazi s prvog stupnja, to je najniži sud. Da bi postao predsjednik Vrhovnog suda morao bi biti imenovan i sucem Vrhovnog suda, preskočio bi dvije stepenice, što je neobično i bilo bi nepravedno. Protiv njega se vodi i postupak radi neurednog obnašanja dužnosti. Nije imao potrebnu normu. Suci moraju rješavati određeni broj spisa svake godine. Dobronić to nije imao godinama, za nekoliko godina ima opravdane razloge, iako mi je i to dvojbeno, radio je na teškim i složenim predmeti. Svi rade na teškim i složenim predmetima, neki postignu normu, neki ne. Za posljednju godinu predsjednik Trgovačkog suda ga je prijavio jer je imao 70 i nešto posto norme”, rekao je Turudić.Kaže kao Dobronića površno poznaje, ali o njemu kao osobi misli sve najbolje. Mnogi Dobronića hvale upravo zbog slučaja švicarac jer se hrabro suprotstavio bankama, a Turudić se pita po čemu je to hrabro?

“Što bi bankari pucali po sucu Dobroniću? Zato i je sudac, da donosi odluke koje ne moraju biti popularne i svima se svidjeti. To je bit sudačke profesije. Ta je presuda dobra, ali bila je prije osam godina. Nije mjesto predsjednika Vrhovnog suda nagrada za dobro donesenu presudu”, kaže Turudić.

U četvrtak se održava Opća sjednica Vrhovnog suda na kojoj će se dati mišljenje o kandidatima. Očekuje se da Dobronić neće dobiti pozitivno mišljenje jer su suci Vrhovnog suda već nekoliko puta rekli da bi predsjednik trebao biti netko od njih.

Turudić je komentirao i zašto smatra da se predsjednik Milanović odlučio baš za Dobronića.

“Mislim da tu ima moralne ucjene. Jer ako ne bude imenovan, ostaje mu odgovor niste htjeli čovjeka jer se suprotstavio moćnom bankarskom kartelu. To je jedan vid moralne i političke ucjene. Predsjednik je obesmislilo instituciju javnog poziva, prije nego je raspisan poziv on je rekao koga će predložiti. Što da se zatim na poziv javio profesor Ivo Josipović koji ima sve reference, bi li onda Milanović prešao preko svoje prethodne izjave?

Predsjednik države može pokrenuti izmjenu Ustava i imati zakonodavnu inicijativu, ali se dužan pridržavati zakona, a zakon propisuje javni poziv. Nema pravo ignorirati Ustavni sud ili druge institucije. Ja sam siguran da on to zna, ali to dolazi na dobar odjek javnosti i zato nastavlja davati izjave koje ne doprinose niti pravnoj sigurnosti niti jačanju pravne države”, kaže Turudić za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI