TURUDIĆ O KAZNAMA ZA SILOVANJE: ‘Ne može se na papiru napisati da se brani pristup i ništa ne učiniti. Elektronske narukvice idealno su sredstvo za to, samo treba htjeti’

Screenshot/N1

Prilikom izricanja kazne za silovanje, sud je kao olakotnu okolnost uzeo činjenicu što je počinitelj tog gnjusnog čina bio branitelj u Domovinskom ratu. Za N1 to je komentirao Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda.

Rekao je kako sud, po zakonu, prilikom odlučivanja o vrsti i visini kazne ocjenjuje i prijašnji život okrivljenika.

“Vijeće u kojemu ja nisam bio donijelo je odluku kakvu je donijelo. Ustavna je odredba, zapravo civilizacijska vrednota da sudac ne može odgovarati za mišljenje koje je dao u presudi, u protivnom ne može donositi presude. Osobno, nikada ne bih sudjelovanje u Domovinskom ratu uzeo kao olakotnu okolnost nekome tko je optužen za silovanje. Upravo suprotno, sudjelovanje u Domovinskom ratu nameće druge standarde i čišći, jasniji odnos prema dobru i zlu”, istaknuo je Turudić.

Govorio je o tome kako postoje kaznena djela gdje braniteljski status može biti olaktna okolnost.

“Valja uzeti u obzir činjenicu da su branitelji osobe koje su propatile, koje su imale težak život i da su to osobe koje, kolokvijalno rečeno, ‘imaju kraći fitilj’. Kod nekih kaznenih djela to se može uzeti u obzir”, rekao je sudac Visokog kaznenog suda.



Na pitanje o tome što sve spada pod olakotne okolnosti, napomenuo je da je to ranija neosuđivanost, bolest, činjenica da je okrivljenik hranitelj velike obitelji, starost, mladost, ali sve ovisi o pojedinom slučaju.

Što se tiče kazne za silovanje, Turudić je rekao da je nomotehnički kazna od 3 do 10 godina jako neobična.

“Ako je donja granica za neko djelo tri godine, onda je u nomotehnici gornja kazna 15 godina. Zašto je zakonodavac donio takvu odluku nije pitanje za suca, nego zakonodavca”, naglasio je.

U Francuskoj se primjerice za silovanje, ako je nastupila smrt i ako je bilo osobito teško, može izreći kazna do 30 godina zatvora.

Za takve slučajeve kod je ponudio rješenje.

“Zašto se ne nabave narukvice? Zašto se ne organiziraju narukvice? Dati mjeru opreza i zabranu približavanja na 50 metara? Bože sačuvaj, nikad to ne bih dao, pa kamen se može baciti s 50 metara. Ako se, recimo, odredi kazna od 500 metara i osoba priđe na 499 metara, zašto ne bi bila spremna interventna mjera da se uhićuje počinitelja? To je izvedivo i nije naročito skupo, a to bi bilo značajno odvraćanje i generalna prevencija da se nitko to ne usudi raditi. Ne može se na papiru napisati da se brani pristup i ništa ne učiniti. Elektronske narukvice idealno su sredstvo za to, samo treba htjeti”, zaključio je Turudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI