TURUDIĆ NEMILOSRDAN PREMA ‘JUTARNJEM’: Dao im do znanja da ne znaju dovoljno o slučaju ‘Glavaš’ i o ratnom zločinu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Turudić, za Jutarnji list dao je pozamašan intervju u kojem je objasnio što misli o odluci Ustavnog suda.

Taj sud je, naime, pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakonskih normi koje predviđaju uvođenje novog Visokog kaznenog suda, čiji je osnivač Ivan Turudić.

Na pitanje je li iznenađen odlukom da se Visoki kazneni sud preispituje i suspendrira, najpoznatiji hrvatski sudac odgovorio je:

“Visoki kazneni sud je “SDP-ovo čedo”

“Tu ima puno dvojbenih situacija. Za početak valja napomenuti da su ovlašteni predlagatelji bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin koji traže ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi koje su sami donijeli. Naime, Visoki kazneni sud je njihovo čedo i oni su odredili krajem 2014. godine da će početi s radom početkom 2020.To je novina u ustavno sudskoj praksi da faktički autori ocjenjuju svoj uradak protuustavnim i to nekoliko tjedana prije početka rada, a pet godina su o tome šutjeli. Sljedeća stvar koja nije jasna je to što se osporava zakon iz 2017. godine, njegove izmjene i dopune”.



Ivan Turudić je, usput, novinarima ukazao na niz nepravilnosti u njihovim tekstovima koji su se osvrtali na ovaj slučaj. Na konstataciju novinarke da se sa suđenjima predugo čeka te da tako dolazi do zastare pri čemu se slučajevi kaznenih djela poput “slučaja Glavaš” vuku od 1991., predsjednik Županijskog suda u Zagrebu objasnio je:

“Ratni zločin ne zastarjeva, u krivu ste”

“Iz vašeg članka objavljenog u četvrtak proizlazi da suci ne bi smjeli napredovati. Pa suci županijskog suda uvijek su bili rezervoar za Vrhovni sud. Uostalom, predmet Glavaš ne može pasti u zastaru kako ste pogrešno naveli, jer se radi o ratnom zločinu koji ne zastarijeva. K tome je u tome predmetu ionako potrebmo ispitati još stotinu svjedoka. Tko je za to kriv? Može li netko kriviti Županijski sud u Zagrebu ako je predmet bio pet godina na odlučivanju na Ustavnom sudu? Da je povodom zahtjeva za zaštitu zakonitosti skoro godinu dana proveo na Vrhovnom sudu, i još puno toga bih mogao navesti”, podučio je Turudić novinare.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI