TURUDIĆ KOMENTIRAO SUĐENJE HRVATSKIM PILOTIMA: ‘Bojim se da je već i odluka donesena u tom predmetu, iako ta odluka neće biti zasnovana na pravu, poštivanju postupka niti na samim činjenicama’

Screenshot/N1

O srpskim optužnicama protiv hrvatskih pilota, radu ureda europskog javnog tužitelja te slučajevima zastare u pravosuđu za N1 govorio je Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu prošlog tjedna objavio je datum suđenja hrvatskim pilotima, a srpsko Ministarstvo pravde poslalo je Ministarstvu pravosuđa i uprave zamolnicu da se uruče pozivi pilotima. No, Hrvatska neće postupati po tim zamolnicama.

Turudić je istaknuo kako je bilo sasvim izvjesno da će do tog suđenja doći.

“Ja se bojim da je već i odluka donesena u tom predmetu, iako ta odluka neće biti zasnovana na pravu, poštivanju postupka niti na samim činjenicama”, rekao je.

Govorio je o tome zašto je Srbija slala zamolnice, ako su znali kakav će biti odgovor hrvatske strane.“Po toj optužnici se ne može i ne smije postupati u nekoj pravno uređenoj državi. Oni su znali da će naše Ministarstvo pravosuđa i uprave to odbiti i sad su si stekli osnovu da bi organizirali suđenje u odsutnosti. Oni su s tim postupanjem učinili da će se pilotima suditi u odsutnosti”, naglasio je Turudić.

Osvrnuo se i na činjenicu da su Srbi dali srpskog branitelja po službenoj dužnosti jednom od naših pilota.

“Taj čovjek je bez da trepne očima rekao da je nedvojbeno da je počinjen ratni zločin, samo da možda nije izvjesno da su ga počinile osobe koje su optužene. Da tako branitelj govori, to upućuje da to da ti ljudi nemaju pravo na pošteno suđenje”, rekao je.

Turudić smatra i kako se iz govora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić vidi da je presuda donesena.

Na pitanje je li ured europskog javnog tužitelja efikasniji od USKOK-a, odgovorio je kako će to pokazati vrijeme.

Prokomentirao je i suđenje šibenskoj sutkinji Maji Šupe. Rekao je da je u takvoj neugodnoj situaciji da ne može i ne želi ništa prejudicirati.

Osvrnuo se i na nekoliko zastara u pravosuđu.

“Dogodilo se nekoliko spektakularnih zastara. U zastaru je otišao predmet kolokvijalno zvan Vrtovi sunca – što je vrijednost 150 milijuna kuna. Postupak se vodio više od 20 godina i otišao u zastaru. To je najveći poraz hrvatskog pravosuđa. Svaka zastara ima svoje ime i prezime”, naglasio je Turudić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI