Turistički promet u kolovozu biti će čak 60 posto prošlogodišnjeg

Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatsku su ponovno zapljusnule slike kolona na granicama, što je za ranjeno gospodarstvo ovisno o turizmu odlična vijest, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da će turistički promet u kolovozu biti čak 60 posto prošlogodišnjeg.

Zbog naslonjenosti ekonomije na strane goste, što je u pandemiji vrlo nepoželjna okolnost, Međunarodni monetarni fond procijenio je da će pad BDP-a u 2020. biti među najvišima u Europskoj uniji, čak 9 posto.

Zbog toga su dosadašnji turistički rezultati, znatno iznad očekivanja u odnosu na razdoblje početka pandemije, važni za cjelokupnu ekonomiju.

Očekuje se još bolji kolovoz, a Hrvatskoj naruku idu i neki potezi drugih zemalja, poput odluke britanske vlade da oni koji se vraćaju iz Španjolske moraju u dvotjednu karantenu.

U svibnju je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) rekla da se očekuje do 30 posto prošlogodišnjeg prometa. No, Hrvatska je već sad dosegnula 45 posto prometa u odnosu na 2019., a sam je srpanj bio znatno iznad očekivanja i u Hrvatskoj je ostvareno 60 posto prometa u odnosu na srpanj 2019. godine.



U Hrvatskoj je trenutačno oko 780 tisuća turista. Manji pad od očekivanog razlog je za optimizam i u HTZ-u, donosi Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI