Tsipras vidi svjetliju budućnost Grčke: ‘Uskoro ćemo financijski stajati na svojim nogama’

Wikimedia Commons

Predstavnici članica eurozone pozdravili su financijske i strukturne reforme donesene u Grčkoj, koje uključuju promjene u porezu na dohodak i mirovinsku reformu

Grčka će uskoro financijski stajati na svojim nogama, rekao je u petak premijer Alexis Tsipras, dan nakon što su kreditori pristali isplatiti novi paket pomoći.

“Poduzeli smo odlučan korak koji će našu državu izvesti iz ekonomske krize”, poručio je Tsipras dodajući da se sada treba potruditi napraviti zamah.

Grčki premijer je u četvrtak navečer na svom Twitter profilu napisao da “okreću novu stranicu”.

Ministri financija eurozone postigli su u četvrtak dogovor o odobravanju najnovije tranše financijske pomoći Grčkoj u vrijednosti od 8,5 milijardi eura.

Najnovija tranša međunarodne pomoći, treća u posljednjih sedam godina, pomoći će Grčkoj u sprječavanju nove dužničke krize u srpnju, kada na naplatu dospijeva slijedećih 7 milijardi duga za zajmove. Tu pomoć morat će odobriti parlamenti u nekoliko zemalja, prenosi Reuters.

Predstavnici članica eurozone pozdravili su financijske i strukturne reforme donesene u Grčkoj, koje uključuju promjene u porezu na dohodak i mirovinsku reformu.

Njemačka, koja inzistira na strogim uvjetima za nastavak pomoći, voljna je razmotriti ublažavanje grčkog dužničkog tereta kroz reprogramiranje vraćanja dugova nakon što sljedeće godine istekne trenutni paket pomoći.

Grčka će nakon toga ponovno moći posuđivati novac na financijskim tržištima.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI