TRUT PROGOVORIO O PROBLEMIMA U GAŠENJU POŽARA: ‘Nijedna država ne može imati toliki budžet da ima i za najveće katastrofe’

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Šef Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut u petak je za N1 komentirao sustav obrane od požara. Osvrnuo se na požar koji je u srijedu izbio u šibenskom zaleđu. Osvrnuo se i na izjavu Mire Bulja o podmetnutim požarima te na medijske natpise o remontu kanadera u Italiji.

“Po svim izvješćima i razgovorima to je bio splet okolnosti za koje pretpostavljamo da nije moglo drugačije. Analiza će pokazati je li nešto moglo biti drugačije. Svi koji su sudjelovali pokazali su i hrabrost i sposobnost, ali uvjeti su bili teški, pala je noć”, rekao je.

Trut dodatno upozorava: “Jake su vrućine i suše pa uz iskru ili vrućinu dolazi do zapaljenja i požara. Taj problem je velik, potaknut klimatskim promjenama, na području Mediterana raste temperatura, ogromni su požari svuda, ali to je nažalost budućnost. Moramo ulagati u preventivu, kako ta područja ponovno privesti svrsi, poljoprivredna područja, pa je time i požara bilo manje. Morat ćemo ubuduće poduzeti neke mjere da smanjimo rizike od požara. Kad govorimo o zračnim snagama, nijedna država ne može imati toliki budžet da ima za sigurnost koliko treba za najveće katastrofe. Ovakav požar je velik, proglašena i velika nesreća, time ulazi u taj segment za koji je potrebna i tehnika i ljudi…”

“Zna se točno odgovornost na požarištu, ne vidim potrebu ni mogućnost da bi to trebalo drugačije raditi. To je posloženo”, dodaje.

Komentirajući izjavu Mire Bulja koji je za N1 rekao kako se plaši da su požari podmetnuti jer ih je više buknulo na više mjesta u kratkom vremenu, Trut je rekao:“Ne znam što Bulj misli, bio sam u vojsci, dobro znam kako to funkcionira. Sustav civilne zaštite smo posložili prije nekoliko godina, no treba ga unaprijediti. Edukacija stanovništva je vrlo bitna, znati pružiti pomoć.”

Dotaknuo se i napisa u Jutarnjem listu da kanaderi nisu servisirani jer nemamo dovoljno mehaničara. Oni su navodno otišli vau inozemstvo za boljim plaćama, a hrvatski kanaderi sad servis rade u Italiji.

“Ministarstvo obrane to vodi. Iz moje perspektive moramo biti svjesni da se kanaderi ne proizvode već određeni broj godina pa je problem i s dobavom rezervnih dijelova, dio radnika je otišao, treba tražiti nove mogućnosti. Potaknuli smo nabavu dva nova kanadera koji će doći kroz nekoliko godina, nemoguće je prije 2026. Nabavit će se dva helikoptera za civilnu zaštitu i spašavanje”, rekao je Trut.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI