Trump zapovijedio napad na Siriju, bombardiran Damask, Rusi bijesne

screenshot

Ruski veleposlanik u SAD Anatolij Antonov rekao je kako ovakav potez neće proći bez posljedica

Unatoč raznih nagađanja prošlih dana rano jutros američki predsjednik Donald Trump zapovijedio je napad na Siriju. U napadu SAD-u su se pridružili Velika Britanija i Francuska, a bijesna Rusija najavljuje odgovor. Drugi Sirijski saveznik Iran zasad se nije oglasio.

“Naredio sam američkim oružanim snagama da pokrenu precizne napade na ciljeve povezane s kemijskim oružjem sirijskog diktatora Bashar al-Assada”, rekao je Donald Trump u svom obraćanju naciji.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje. Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Američkom raketiranju vojnih postrojenja u okolici Damaska i Homsa pridružile su se i francuske i britanske snage, čiju su intervenciju odobrili predsjednik Emanuel Macron i premijerka Theresa May.

“Zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku”, rekao je američki predsJednik, navodeći da će akcija trajati sve dok “sirijski režim ne prestane koristiti kemijsko naoružanje”.



Rakete su obasjale nebo nad glavnim sirijskim gradom Damaskom. U napadu su sudjelovali američki bombarderi B-1 te najmanje jedan brod američke mornarice, kažu vojni izvori za CNN. Ciljeve su gađali raketama Tomahawk.

screenshot

Sirijska državna televizija izvijestila je da sirijske zračne snage ‘odgovaraju na agresiju Amerike, Velike Britanije i Francuske’ te da je njihova protuzračna obrana oborila 13 raketa južno od Damaska.

“Gađali smo ciljeve koji su povezani sa sirijskim kemijskim oružjem. Birali smo mete kako bi minimalizirali rizik za nevine civile”, rekao je američki ministar obrane James Mattis. “Ovo je zasad jednokratan napad i vjerujem da smo poslali snažnu poruku koja će odvratiti Assada od korištenja kemijskog oružja”, dodao je Mattis.

Mattis je rekao kako su tri mete bile sirijski centar za istraživanje, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja, zatim vojno skladište nedaleko Homsa u kojem se proizvode bojni otrovi te važan komandni centar u blizini tog skladišta.

Ruski veleposlanik u SAD Anatolij Antonov rekao je kako ovakav potez neće proći bez posljedica.

“A sva odgovornost za to leži u Washingtonu, Londonu i Parizu. Uvrijediti ruskog predsjednika je neprihvatljivo i nedopušteno”, dodao je.

Francuski predsjednik Macron je kazao kako je napad do sada bio ograničen na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.

“Ne možemo tolerirati ponovnu uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost”,  kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za kemijski napad nedvojbena. Theresa May također je priopćila kako je ovlastila britanske snage za provedbu napada protiv Sirije te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, već o promjeni sirijskog režima.

“Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani”, rekla je May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Dakle, ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskog oružja”, rekla je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI