Trump zaoštrava retoriku: Optužio demokrate da se koriste koronavirusom za krađu izbora

Flickr

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u ponedjeljak republikance da bi izbori u studenom mogli biti “ukradeni” optuživši demokrate da “se koriste COVID-om za krađu izbora”.

Trump je govorio prvog dana na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Charlotteu u Sjevernoj Karolini pošto je ponovno nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. studenoga na kojima će se suprotstaviti demokratu Joeu Bidenu.

Predsjednik SAD-a je ponovio svoju tvrdnju da će glasanje putem pošte, za koje se očekuje da će igrati veliku ulogu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima u studenome ove godine zbog straha mnogih Amerikanaca od odlaska na birališta u jeku epidemije koronavirusa,, dovesti do široke prijevare.

Nezavisni stručnjaci za sigurnost izbora kažu da je prijevara birača u SAD-u izuzetno rijetka.

Trump je optužio i demokrate da “koriste Covid za krađu izbora”. “Ono što oni rade je da koriste Covid za krađu izbora. Oni koriste Covid za obmanjivanje američkog naroda, svih naših ljudi, poštenih i slobodnih izbora”, rekao je.“Jedini način na koji nam ove izbore mogu oduzeti je ako su to lažni izbori. Pobijedit ćemo”, poručio je.

Trump se u govoru usredotočio i na poruku “zakona i reda” kao odgovor na rasprostranjene prosvjede nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda, crnaca u Minneapolisu. Također, potaknuo je škole i tvrtke da se ponovo otvore bez obzira na pandemiju koronavirusa.

Četverodnevna republikanska nacionalna konvencija počela je u u ponedjeljak, a Trump bi se svake večeri trebao obraćati sudionicima. Za razliku od 2016. Trump u predsjedničke izbore 2020. ulazi uz punu potporu vodećih republikanaca iako zaostaje po anketama u presudnim američkim saveznim državama. Konvencija koja se održava u trenutku dok je epidemija koronavirusa odnijela živote više od 170.000 Amerikanaca bit će ključna za oblikovanje Trumpove predizborne poruke koja počiva na kulturnim podjelama, nacionalizmu i ekonomskom napretku.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI