Trump: ‘SAD se povlače iz UN-ovog sporazuma o naoružanju’

Screenshot

Najavio da će Ujedinjeni narodi uskoro dobiti i službenu obavijest o američkom povlačenju.

Američki predsjednik Donald Trump je u petak najavio da će se Sjedinjene Države povući iz međunarodnog ugovora o naoružanju koji je 2013. potpisao tadašnji predsjednik Barack Obama, usprkos protivljenju Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA) i drugih konzervativnih skupina.

Trump je članovima te lobističke skupine poručio da planira povući status SAD-a kao potpisnika Sporazuma o trgovini oružjem koji američki Senat nije nikad ratificirao.

– Povlačimo svoj potpis, rekao je Trump pred tisućama članova od kojih su neki nosili šilterice s njegovim sloganom “Učinimo Ameriku ponovno velikom”.

NRA se dugo protivila tom sporazumu koji regulira 70 milijardi dolara vrijedan biznis konvencionalnog naoružanja i pokušava zadržati oružje izvan ruku kršitelja ljudskih prava.

NRA, veliki donator Trumpove kampanje 2016., tvrdi kako bi se tim sporazumom potkopala domaća prava na naoružanje, što je stav koji je Obama odbacivao.Trump je najavio da će Ujedinjeni narodi uskoro dobiti i službenu obavijest o američkom povlačenju.

Opća skupština UN-a je u travnju 2013. velikom većinom odobrila sporazum, a SAD, najveći izvoznik oružja na svijetu, također je glasao ‘za’ usprkos velikom protivljenju NRA-a.

Trumpova odluka odmah je potaknula kritike međunarodnih skupina za ljudska prava.
– Sjedinjene Države sada stoje uz Iran, Sjevernu Koreju i Siriju kao nepotpisnice ovog povijesnog sporazuma čiji je jedini cilj zaštititi nevine ljude od smrtonosnog oružja, rekla je predsjednica Oxfama za SAD Abby Maxman.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI