TRUMP PRIJETI RATOM, OGLASILI SE RUSI I KINEZI: Napad na saudijsko naftno polje podigao tenzije na Bliskom istoku

Nakon subotnjeg napada na saudijsko naftno polje, situacija na istoku danas je pred eskalacijom. Naime, u priču se upleo američki predsjednik Donald Trump, koji je na svojem Twitter profilu napisao kako je Amerika spremna za oružani napad.

“Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo tko je krivac, spremni smo za oružani napad ovisno o potvrdi, ali čekamo da od Kraljevstva čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uvjetima ćemo nastaviti”, napisao je Trump.

Podsjećamo, Saudijska Arabija jučer je pokušala pokrenuti svoja naftna postrojenja koja su oštećena u napadima bespilotnim letjelicama, a zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte koja je strateški važna za svjetsko gospodarstvo. Sve je to eksaliralo povećanjem cijena nafte za čak 10 posto, što je najviše u posljednja četiri mjeseca.
O situaciji su se danas oglasili i Rusi i Kinezi.

Ruski ministar energetike Alexander Novak kazao je kako “svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Huta na naftna postrojenja”, dok je Kina pozvala na suzdržanost prije nego što se utvrdi tko je kriv za napad. U međuvremenu, situaciju je dodatno zakuhao Iran, koji je oko 14.00 sati zaplijenio još jedan tanker u Hormuškom tjesnacu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI