Trump ponovo prijeti Sjevernoj Koreji: „Naše oružje je napunjeno i spremno“

Trump se oglasio na Twitteru nedugo nakon što ga je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA optužila za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku

Putem svog omiljenog načina obračanja javnosti, objavama na Twiteru, Donald Trump ponovo je zaprijetio Sjevernoj Koreji. Iako njegovi suradnici danima pokušavaju smiriti tenzije američki predsjednik je nastavio svoj rat riječima poručivši da je američko oružje “napunjeno i spremno”.

Trump se oglasio na Twitteru nedugo nakon što ga je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA optužila za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku.

“Trump situaciju na Korejskom poluotoku dovodi na rub nuklearnog rata, izjavama poput tvrdnje da SAD ne isključuje rat protiv Sjeverne Koreje”, objavila je KCNA.

Trump, koji boravi u Bedminsteru u New Jerseyu na radnom odmoru, opisao je odlučnim riječima vojnu spremnost SAD-a.

“Vojno rješenje je sada u potpunosti isplanirano, (oružje je) napunjeno i spremno, ako se Sjeverna Koreja ne bude ponašala pametno”, napisao je Trump na Twitteru. “Nadamo se da će Kim Jong Un izabrati drugi put!”, dodao je.Američki ministar obrane Jim Mattis ipak se zauzeo za diplomatski pristup, ustvrdivši da bi mogući rat između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje bio “katastrofalan”, no ipak je naglasio da će SAD biti spreman bude li potrebno.

Ranije u četvrtak predsjednik Trump pojačao je retoriku protiv Sjeverne Koreje rekavši da bi ta zemlja trebala biti “vrlo, vrlo nervozna” čak i ako pomisli na napad na SAD ili njegove saveznike, pošto je Pjongjang objavio da razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI