TRI MOĆNA TAJKUNA I JEDAN USPJEŠNI SPORTAŠ: S kime Kolinda ulazi u bitku za Pantovčak?

Boris Kovacev/Cropix

Što predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čeka i zašto javnosti ne objavi svoj plan, program i tim, pitanja su koja se posljednjih nekoliko dana sve intenzivnije provlače HDZ-ovim hodnicima. No, dok se HDZ-ovci propitkuju, u predsjedničinom timu, atmosfera je nešto optimističnija. Naime, njezini najbliži suradnici smatraju da se šefica države ne mora žuriti s isticanjem kandidature jer se i bez toga svaki njezin potez promatra pod povećalom, a da kojim slučajem kandidaturu učini službenom, taj bi se pritisak intenzivirao.

Predsjednica će stoga još neko vrijeme nastaviti djelovati kao dužnosnica, ne osvrćući se na napade i oštru konkurenciju koja dopire iz dvaju stožera, onoga Škorinog, te stožera u kojem konce vuče bivši premijer Zoran Milanović. Ipak, u njezinom timu dodaju kako plan i program itekako imaju te da je za ovu neizvjesnu bitku koja očekuje predsjednicu, sve spremno.

Tek početkom prosinca predsjednica će se potpuno posvetiti kampanji, a dotad namjerava putovati Hrvatskom i obraćati se svojem biračkom tijelu. Osim što čeka da se Škoro i Milanović ‘ispucaju’, Grabar-Kitarović oprezna je s istupima i kandidaturom zbog sukoba koji nagrizaju HDZ. Ona sada strpljivo čeka da se i u vladajućoj stranci odnosi stabiliziraju, jer konflikti kojima svjedoči hrvatska javnost, ne idu joj na ruku.

Predsjednica je platformu za izbornu utrku već složila, osim Ivana Anušića i njegovog imenjaka Penave u timu bi, kako zasad stvari stoje, vrlo značajnu ulogu trebao imati i Davor Ivo Stier, na čiju je sugestiju odlučila potpuno ignorirati Škoru. Ipak, predsjedničini ljudi svjesni su opasnosti koju ovaj popularni glazbenik predstavlja po Grabar-Kitarović, osobito u prvom krugu, stoga i predsjednica ima namjeru estradizirati svoju kampanju. Navodno je već kontaktirala s nekim poduzetnicima, pa bi joj potporu mogao dati slavonski pivar Ivan Komak, ali i Mirko Grubešić te Marko Pipunić.

S njima se Grabar-Kitarović u posljednje vrijeme često sastajala, a oni bi trebali biti jedni od ključnih donatora njezine kampanje. Usto, predsjednica će oslonac probati pronaći i među sportašima pri čemu računa na potporu nogometnog izbornika Zlatka Dalića, a kampanju kani širiti i očekujući potporu glazbenika, glumaca i drugih ‘estradnjaka’. Jedan od ciljeva ove bitke bit će i povratak tradicionalnom biračkom tijelu u čemu će važnu ulogu odigrati Anušić, ali i Penava koji je njena poveznica s braniteljskom populacijom.



Pritom ne treba zanemariti niti utjecaj koji ima Stier na konzervativne udruge, ali i crkvene poglavare koji su podijeljeni između nje, i Škore. Zanimljivo je reći da je Anušić osoba koju je u svoj tim izabrala osobno predsjednica, ignorirajući Plenkovićeve sugestije da se opredijeli za direktora Verna, Ivu Ivančića. Šefica države procijenila je da je Anušić bolja opcija zbog utjecaja koji ima na stranku. Strategija je dakle skovana, sada još samo treba objaviti kandidaturu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI