TRENUTNA EPIDEMIOLOŠKA POLITIKA VLADE PREBLAGA? ‘Imamo jako lošu statistiku, loše brojke’

Foto: Profimedia

Predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada Tomislav Furlan za N1 je rekao kako je trenutna epidemiološka politika Vlade “preblaga u odnosu na situaciju koju imamo”.

“Ključno je da mi u ovom trenutku u Hrvatskoj nemamo kontrolu bolesti, nemamo kontrolu na covidom. Imamo jako lošu statistiku, loše brojke”, istaknuo je.

Na upit o tome zašto je tako malen interes za cijepljenje u Hrvatskoj, odgovorio je kako se od početka radi o lošoj komunikaciji.

“Mi u povijesti hrvatske medicine se uvijek sjećamo profesora Štampara i mjera koje je on provodio. to nam može biti uzor. Usprkos svim alatima, internetu, mrežama, novim medijima, zdravstveno prosvjećivanje vezano za covid u Hrvatskoj je od početka loše vođeno” naglasio je Furlan.

Osvrnuo se na izmjene zakona koje bi mogle donijeti novčano kažnjavanje onih koji ne provode upute vezane za covid.



“Smatram da je mogućnost uvođenja novčanog kažnjavanja odraz nemoći onih koji su propustili priliku da drugim mjerama postignu željeni cilj. Hoće li te sankcije biti uvedene, ne mogu raspravljati, ali sigurno će izazvati negativne reakcije u javnosti. Ono što bi bilo važno je da ljudi shvate važnost cijepljenja. Same covid potvrde mogu nešto poboljšati, ali njihovo uvođenje je u Hrvatskoj zasad napravljeno neravnopravno. To je još jedna polovična mjera koja je kod nas uvedena i zato imamo jako loše brojke”, rekao je Furlan.

Naglasio je kako “vlast ima širok dijapazon mjera koje može uvesti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI