Trebaju li hrvatska i srpska djeca iz Vukovara ići u isti vrtić i školu? Ivan Penava prokomentirao odvojeni model školovanja!

Vlado Kos/Cropix

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u utorak kako su odvojeni modeli po kojima se djeca u Vukovaru školuju i pohađaju dječje vrtiće utemeljeni na zakonu te je pitanje hoće li i kada doći vrijeme da se učine iskoraci i takav model promijeni.

Odvojeni modeli školovanja pa i slično iako nešto mekše stanje u dječjim vrtićima, nisu moj osobni odabir. Po mom bi mišljenju djeca trebala ići zajedno, trebalo bi im biti omogućeno učenje svog jezika, povijesti, kulture o kojoj god da je manjini riječ. No, to bi se trebalo raditi nakon odvijanja redovnih programa“, rekao je Penava nakon obilaska energetski obnovljenog dječjeg vrtića u Borovu naselju.

Dodao je i kako bi se djeca trebala zajednički družiti, prijateljevati i dijeliti vrijeme.

U energetsku obnovu dječjeg vrtića u Borovu naselju uloženo je 1,5 milijuna kuna od čega je 1,1 milijun kuna osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ostatak Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Do energetska obnove vrtić u Borovu naselju trošio je u zimskim mjesecima za grijanje oko 40.000 kuna mjesečno. Očekuje se da će se nakon energetske obnove troškovi troškova grijanja smanjiti za oko 60 posto.

Dječji vrtić u Borovu naselju pohađaju djeca po oba programa, odnosno po hrvatskom i srpskom programu pri čemu u kompleksu vrtića imaju odvojene prostorije za svaki od programa.



Penava je na novinarska pitanja potvrdio da ga nakon prošlotjedne burne sjednice Gradskog vijeća Vukovara na kojoj se raspravljalo o mogućnosti proširivanja opsega osiguranih individualnih prava te proširivanju kolektivni prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru nije kontaktirao premijer Plenković kao i da nema povratne informacije o prošlotjednoj sjednici i zaključcima s nje niti s Ustavnog suda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI