TREBAJU LI GRAĐANI STRAHOVATI? Državni tajnik otkrio hoće li uslijediti novi val udara na džepove građana

Ivo Miletić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, govorio je o rastu cijena struje i plina na tržištu te utjecaju na Hrvatsku.

Od kako kaže 2007. godine liberalizirana je cijena struje u Hrvatskoj, a od 2021. smo deregulirali i plin, što znači da će formiranje cijene ovisiti isključivo o tržištu.

“Problem koji ima cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to  opterećeno je velikim nametima za emisije CO2 kojima se financiraju zelene politike.

Izvjesno je da, što se tiče struje, Hrvatska se orijentira na hrvatsku i mađarsku burzu, a na tim burzama proteklih mjeseci cijene rastu. Dobra je vijest što mi imamo jaku elektroprivredu, HEP koji ima i druge izvore, i udarac tržišta ne ide valom kakvim ide u drugim dijelovima Europe”, rekao je Miletić gostujući na N1 televiziji.

Sigurno će u neko dogledno vrijeme biti poskupljenja no građani će bit ti koji će to zadnji osjetiti.



Miletić nije mogao precizno reći do koliko bi samo poskupljenje ići. a građani će imati mogućnost uštedjeti kroz ESCO modele, agregatore i samoinicijativu da naprave svoja postrojenje. Kaže da smo mi  smo bez struje propali kao planet.

Napominje i da se građanima koji nisu u mogućnosti plaćati račune mora pomoći da ih plate.

“Na svakom računu imate određeni iznos novaca koji se slijeva u Ministarstvo rada i socijalne skrbi iz čega se financiraju potrebiti građani.” Apelira na građane da budu energetski učinkoviti i kaže da ih država stimulira da koriste sredstva Fonda za energetsku učinkovitost, koji sufinancira projekte u iznosu od 40 do 80 posto.

O poskupljenju plina

Ističe da na tržištu nema znakova da je plin drastično poskupio.

“Skladišta koja se pune za opskrbu već su debelo napunjena. Ovu zimu ne očekujemo nikakav udar. Što će se događati iduće godine, ovisi o onome što će biti na razini EU-a. Mi ne očekujemo neki udar, ali morat ćemo pratiti tržišta”, zakjučio je Miletić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI