TREBA LI MAKNUTI TABLETE IZ ŠKOLA? Ravnatelj škole objasnio zašto je protiv tableta! Dotaknuo se i ostalih problema

Damir Krajac/CROPIX

Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i predsjednik Udruge ravnatelja srednjih škola Grada Zagreba Zlatko Stić bio je gost Pressinga na N1 televiziji. Govorio je o situaciji u njegovoj školi, kurikularnoj reformi, kao i o nejednakim uvjetima za učenike u školama u Hrvatskoj.

Na pitanje o prvom danu nastave i o tome kakva je situacija u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, Stić je kazao: “To je dan kad se mora doći u školu. Mi imamo dosta učenika koji su dosta izvan Grada Zagreba. Mi smo danas imali sjednicu nastavničkog vijeća gdje smo prezentirali anketu o zadovoljstvu učenika. Njih više od 90 posto zadovoljno je suradnjom s nastavnicima. Mi ne znamo već godinama što je to psovka učenika, nemamo štete. Nemamo razbijenog šaltera i štekera. Moglo bi se reći da kod nas vlada jedna idila.”

Stić je komentirao i rad s djecom u nastavi kemije. “Kemija je krasan predmet, ali jako opasan predmet. Ako pripremite ono što učenicima treba u struci, puno je lakše”, rekao je.

Upitan o novoj kurikularnoj reformi, rekao  je kako on nije u politici i kako mu je teško gledati te sukobe s lijeva i desna.

“Ovdje sigurno ima pogrešaka, ali ima i dobrih stvari. Ja sam svakako protiv tableta. Tablet je igračka i to nije dobro. Što se tiče ministara, ministri su treneri u dvije, tri, četiri godine. Glavna stvar u obrazovanju je u Saboru. Mi smo mala država, imamo 21 županiju, a ne znam zašto. Dijete nije krivo ako je rođeno 300 kilometara od Zagreba i trebalo bi imati istu opremu kao i dijete u Zagrebu”, smatra Stić.



“Naše školstvo je i u prošlosti bilo zahtjevno. Davalo je dobre stručnjake i dobre inženjere. Ne možemo baš kopirati Finsku. Jasno je da treba maknuti atavizme. Stvari koje su prošlost treba micati”, dodao je.

Osvrnuo se i na svojevrsnu famu u strukovnim školama.

“Djeca u strukovnim školama moraju imati promjene. Dobro je da se krenulo nešto i dobro je da smo malo uzdrmali sustav. Imate tu famu da se promoviraju samo gimnazije, a ne strukovne škole. Garantiram vam da je program za kemijskog tehničara čak i teži od programa opće gimnazije. Oni možda nemaju filozofiju, logiku i sociologiju, no imaju puno strukovnih predmeta. Naša škola je zbog velikog interesa ove godine morala uvesti prijemni jer smo imali veliku navalu učenika s prosjekom 5.0”, kazao je Zlatko Stić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI