TRANSPARENTNO? Tomašević: ‘Adventske kućice dodjeljivat će se natječajem, a ove godine neće biti klizališta’

Foto: Screenshot: N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije u predvorju zagrebačke Gradske uprave.

Osim gradonačelnika, javnosti su se obratili zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Dolenec je objavila kako je imenovano povjerenstvo za građanski odgoj i obrazovanje.


Članovi i članice Povjerenstva su i Tomislav Reškovac kao predsjednik, Nikola Baketa, Karin Doolan, Tina Đaković.

Dolenec je najavila i čipiranje pasa.“Ideja je da kućni ljubimci koji do sada nisu mikročipirani budu u narednom razdoblju”, rekla je.

Korlaet je komentirao obnovu grada Zagreba te istaknuo kako očito postoji šum između Fonda za obnovu i ministarstva graditeljstva. Dotaknuo se i bolnice Srebrnjak koju smatra “jednim od glavnih izazova” trenutno.

Tomašević se dotaknuo adventskih kućica. Kako tvrdi, kućice idu na natječaj, a ove godine bit će postavljene na glavnom gradskom trgu i na Europskom trgu, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strosmayerovom šetalištu.

“Najveća novost je da se kućice više neće dodjeljivati direktno. To je u skladu s odlukom Gradske skupštine. Kućice idu na natječaj putem licitacije”, rekao je Tomašević.

Gradski uredi usuglasili su koncept, konačan broj kućica bit će 93, a zainteresirani ugostitelji mogu se prijaviti na natječaj do 18. listopada. Zbog visokih troškova te pandemije, klizališta ove godine neće biti.

Najavio je projekt Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

“Imali smo gradsku skupštinu prošli tjedan. Radi se o projektu koji je dobio 57 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o proširenju. Troškovnik je napravljen prije potresa i po cijenama koje su bile tamo. Procjena je bila 45 milijuna kuna, a najjeftinija ponuda koja je došla je bila 40 milijuna kuna veća od toga”, kaže gradonačelnik dodajući da se moralo odlučiti hoće li se odustati od projekta ili ne.

“Dobili smo podršku svih Klubova u Skupštini da idemo dalje”, kaže.

Komentirao je jučerašnje smjene u Holdingu.

“Uprava je donosila kadrovske odluke koje su smatrali najboljima. Sad će te odluke revidirati nova uprava, to je na njima, ne na meni da se miješam u takve odluke. Nisam se nikad miješao i ne mislim. Danas raspisujemo natječaj za novog člana uprave koji je zadužen za financije. Rok će biti kratak, osam dana”, kaže gradonačelnik.

“Vjerujem da je Holding stabilan. Jučer su obavljeni sastanci sa svim voditeljima podružnica i sindikatima. Što se tiče odluke koju smo tada donijeli, trebaju nam ljudi koji imaju znanja i poznaju sustav Holdinga. I dalje smatram da su za tu situaciju bile potrebne i dobre”, rekao je gradonačelnik.

Tomašević kaže kako je napravljena analiza poslovanja Holdinga i Grada Zagreba.

“Radi se na mjerama kako će se povećati prihodi Holdinga i smanjiti rashodi. Obveze su velike, ali cijelo vrijeme se komunicira i s bankama i s Ministarstvom financija da se to stabilizira. Sve će se vidjeti u planu za sljedeću godinu Holdinga i proračunu Grada Zagreba jer to su dvije spojene posude”, kaže.

Rekao je i kako je likvidnost otežana, ali da se dosad nikad nije dogodilo da nisu bile isplaćene plaće.

“Stanje duga se i dalje utvrđuje, analiza još traje, kako bi dobili konsolidirani dug, i to s 30.6. ove godine, da vidimo što je nulta točka koju smo naslijedili”, kaže Tomašević i dodaje kako su htjeli da to bude potpuno transparentno prema bankama, ali i prema javnosti.

“Cijelo vrijeme smo govorili da je financijsko stanje teško i radimo na tome da stvari konsolidiramo”, kaže. Dodaje i kako su imali dobar sastanak oko žičare u ZET-u.

“Nadam se da će žičara uskoro početi raditi i donositi prihode. Sada ZET ima samo gubitke oko toga”, kaže.

Dodaje i kako ne može isključiti mogući rast cijena komunalija. Potencijalnu prodaju gradske imovine Tomašević smatra “potpuno neracionalnom”. Kaže i kako su zakupci nekih gradskih prostora zainteresirani da ih kupe po tržišnoj cijeni.

“Moramo na svim razinama raditi da konsolidiramo stanje”, zaključuje.

Na pitanje o povećanju plaća pojedinim zaposlenicima Holdinga, o čemu je odlučila sad bivša uprava, Tomašević kaže kako je nekih povećanja bilo, ali da ne zna točno kome i za koliko.

“Dosad je prošla uprava donosila odluke koje je smatrala dobrim za poslovanje Holdinga. Nova uprava će te odluke revidirati i to je to”, kaže.

No, razriješeni šef Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković tvrdi kako su koeficijenti u većini slučajeva smanjivani, a tek je dio novih direktora dobio povećanje koeficijenata jer su imenovani na novu dužnost.

Gradonačelnika je optužio da ga je sprječavao u radu:

“Nisam dopustio da mi gospoda iz Grada politički kadroviraju”, rekao je Vuković u razgovoru za Jutarnji list.

“Ne bih se spuštao na tu razinu. Ako bude konkretnih optužbi, na njih ću konkretno odgovarati”, kaže o izjavama da je dvojicu bivših članova Uprave sprečavao u radu.

O otpremninama koje će dobiti kaže: “Otpremnina od tri mjesečne plaće mi se čini sasvim normalnom. Smatram da je to potpuno opravdano u poslovnom svijetu. ne kažem da to nije puno novca, ali to je manje nego što su otpremnine u privatnom sektoru. To su tri mjesečne plaće.”

Osvrnuo se i na tematiku glomaznog otpada

“Državna komisija o kontroli javne nabave je donijela odluku kojom je osporila odluku u javnoj nabavi za glomazni otpad. Tu treba mijenjati zakon o javnoj nabavi. Čudno mi je obrazloženje da su Čistoća i gradska uprava znali da Čistoća može obavljati sama taj posao i da zato nije smjela poništiti odluku o javnoj nabavi.

Ne mislim da je greška DKoM-a, možda to i jest problem zakona. Odluka je donesena kakva je, mi smo legalitsti i poštivat ćemo je i potpisati okvirni sporazum s ove dvije tvrtke. Međutim, taj okvirni sporazum ne moramo konzumirati. One još moraju ići u nadmetanje pa ćemo vidjeti koja će biti cijena. Sve što se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća, taj posao ide dalje”, kaže Tomašević.

Obnova Zagreba
Na pitanja o obnovi zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je rekao kako samo načelno može reći da se često govori o tome tko je usko grlo, Fond ili Ministarstvo.

“Očito je da postoji neki šum između te dvije institucije”, kaže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI