Tomislav Stojak predlaže smanjenje broja gradskih četvrti: Postojeći ustroj Zagreba je neučinkovit i skup

Foto: Cropix

HNS-ov zastupnik u u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak rekao je u petak da je postojeći ustroj Zagreba neučinkovit i skup te je iznio vlastiti prijedlog ustroja kojim želi potaknuti da se u Skupštini krene u ozbiljnu javnu raspravu o tome.

“Ako želimo bolji Zagreb, onda nam treba kvalitetnija, učinkovitija i jeftinija mjesna samouprava. Sadašnji sustav s 218 mjesnih odbora, 17 gradskih četvrti i više od 1600 ljudi koji se u njih biraju nije dobar i moramo ga mijenjati”, kazao je Tomislav Stojak na konferenciji za novinare.

Predlaže smanjenje broja gradskih četvrti sa 17 na osam, te 138 umjesto 279 vijećnika u gradskim četvrtima, čime bi se, kaže, uštedilo od pet do osam milijuna kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini gradske četvrti.

Također predlaže 92 umjesto 218 mjesnih odbora te 748 umjesto 1360 vijećnika u mjesnim odborima, a uštedilo bi se od 14 do 21 milijun kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini mjesnog odbora.

Okrupnjavanjem i spajanjem četvrti i mjesnih odbora dobit ćemo, smatra Stojak, učinkovitija tijela i odgovornije predstavnike građana koji će imati veću mogućnost kvalitetnije rješavati probleme građana.



Smatra da građane treba puno više uključiti u planiranje i kontrolu izvršenja planova, a vijećnike na razini četvrti i mjesnih odbora učiniti puno odgovornijima za njihove aktivnosti.

HNS-ov zastupnik želi potaknuti da se u Skupštini krene u ozbiljnu javnu raspravu o potrebi promjene ustroja Zagreba. Izrazio je nadu da i kod zastupnika postoji svijest da se financijska sredstva koja bi uštedili mogu upotrijebiti za “nemjerljivo bitnije stvari nego su to naknade vijećnika”.

Stojak pozdravlja najavu Vlade o smanjenju broja raznih dužnosnika koji se biraju na lokalnim izborima, kao i smanjenju broja članova županijskih skupština, te gradskih i općinskih vijeća, i apelira da takve promjene moramo napraviti i u Zagrebu.

“U protivnom, nećemo doći do željenih rezultata, a sustav će ostati trom, neefikasan, skup i otuđen od građana”, upozorio je HNS-ov gradski zastupnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI